Živjela tiho i otišla tiho: Četiri godine od smrti doajenke bh.glumišta Nade Đurevske

Navršilo se četiri godine otkako je preminula je Nada Đurevska, jedna od najznačajnijih bh. glumica koja je dala ogroman doprinos razvoju naše kinematografije.

Doajenka glumišta Bosne i Hercegovine Nada Đurevska rođena je 1952. godine u Skoplju, a u Sarajevo je došla kao šestogodišnja djevojčica. Završila je Srednju medicinsku školu, a zatim je upisala glumu. Javnosti će ostati poznata kao glumica koja je bila izuzetno talentovana, a nikada nije žudila za isticanjem.

Njena prva uloga bila je u Čehovljevoj drami “Višnjik”, glumila je Varju.

Nada Đurevska preminula je u 65. godini života, a dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, među kojima je i Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva u 2014. godini.

Prva uloga bila joj je Čehovljev Višnjik, gdje je igrala lik Varje. Nada Đurevska dobitnica je Zlatne Arene Filmskog festivala u Puli  za film Od zlata jabuka i nagrada SIZ-a grada Sarajeva 1989. godine za uloge: Maša ( Film Tri sestre), Hasanaginica ( Film Hasanaginica); Filomena (Film Učene žene) zatim Nađa (Roman o Londonu). Osim tih nagrada doeajenka bh. glumišta dobitnica je i Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos umjetnosti teatra MESS 2002.

Đurevska bit će upamćena i po predstavama: Izgubljeni sin, Hamlet, Duplo dno, Hotel slobodan promet, Woyzeck,Medeja, Paskvelija. Zatim, poslije rata, Nada Đurevska igra u prestavama: Sarah Berhardt, Tartuffe, Hamlet, Biće biće, Derviš i  smrt, Kraj igre, Suton, Roberto Zucco, Hanka, Partija remija, Tvrđava,, Sakati Billy, Višnjik, Lgenda o Ali-paši, Prvi put s ocem na izbore, Ženski turbo-folk bend.

Mlađa publika zapamtila je po ulozi Mubere Polovine u humorističnoj seriji “Viza za budućnost” Sulejmana Kupusovića.

Treba spomenuti i predstavu “Biće, biće” rađenu prema tekstu Sene Mustajbašić, a u režiji Sulejmana Kupusovića. Sa Senadom Bašićem, Gordanom Boban i Izudinom Bajrovićem je na humorističan i pomalo tužan način utjelovila priču o balkanskom mentalitetu u kojem dominira ideja patrijarhata.

Pročitajte više: Životna priča: slavna glumica Nastasja Kinski

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Odgovori

Vezane vijesti

Vezane vijesti