Zgrada Razvitak ima misterioznog kupca: Nekadašnji ponos Mostara imat će novi izgled

Mostar

Zgrada Razvitak ima misterioznog kupca
Foto Klix.ba

Zgrada bivšeg Razvitka, koja je bila jedna od najljepših robnih kuća u Jugoslaviji, ponos Mostara i čitave regije, vraća se u žižu javnosti. Pojavio se investitor, koji je objekat kupio i planira obnoviti, a ko je on izgleda da je i za gradsko rukovodstvo misterija.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić kaže da ne zna ko je kupac, ali da je Grad Mostar silno zainteresiran da se zgrada obnovi nakon 30 godina.

Ja osobno investitora ne poznajem, ne znam ni kako se zove. Moje saznanje jeste da je investitor kupio postojeći objekt i traži mogućnost zajedno s Gradom, s obzirom na to da postoji 60 stanova, da se taj problem riješi. Mi smo nedavno, jer smo silno zainteresirani zbog bivših stanara Razvitka i zbog lokaliteta u gradu, objavili javni poziv da se svi stanari koji polažu pravo na zgradu Razvitka jave, kako bi ih povezali s investitorom. Tako bi mi kao Gradska uprava bili suport da probamo naći jedno mudro rješenje, koje bi bilo izlazak iz ovog začaranog kruga. To je da se Razvitak obnovi, da se bivši stanari obeštete i da ne napravimo 23 sprata", kazao je Kordić.

Ističe da će dozvola morati proći izvjesne filtere i da se neće napraviti nikakvo ruglo u gradu.

"Gledamo riješiti problem Razvitka. Čini mi se da je ovaj investitor veoma ozbiljan barem u pristupu kako je krenuo u rješavanju ovog problema i da ćemo konačno, nakon 30 godina, i Razvitak riješiti", kazao je mostarski gradonačelnik.

Iako postoje razne špekulacije o tome ko je Razvitak kupio, to je nepoznanica i za načelnika Odjela društvenih djelatnosti Božu Ćorića, koji je prikupljao podatke bivših stanara kako bi se povezali s investitorom i ostvarili svoja stanarska prava.

"U stambenom objektu bivše zgrade Razvitak, prije rata je bilo 60 stanova, a ukupna površina stambenog fonda u toj zgradi bila je 3850 kvadratnih metara", kaže nam Ćorić.

Dodaje kako investitor želi na prostoru bivše zgrade Razvitak izgraditi stambeno-poslovni objekt i u okviru njega i stanove za bivše stanare te zgrade.

Podsjetimo da su dosadašnji zainteresirani investitori imali želju graditi megalomanske objekte s više od 20 spratova što im se nije moglo dozvoliti s obzirom na urbanističku sliku grada, za razliku od novog investitora koji je svima misteriozan, a kako kažu traži savjet struke.

Direktor Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara Salem Bubalo za Klix.ba kaže kako bi svi investitori rado gradili i 100 spratova, ali da struka neće dozvoliti da taj objekt odudara od urbanističke slike tog dijela grada.

"Struka je dobila prilika da kroz regulacijski plan to radi, gdje se javnost mora maksimalno uključiti, tako da plan neće proći ako se naturaju spratnost i megalomanski gabariti", kaže Bubalo.

Pojašnjava da je bivša zgrada Razvitak imala devet spratova i mansardu, te je odudarala i ona u urbanističkoj slici grada, što će se novim regulacijskim planom morati izmijeniti.

"Hoćemo da se više prostora uključi u taj dio, jer ima još oko zgrade prostora koji nije bio usmjeren na tu cjelinu. Sad ćemo ga kompletnog uzeti u analizi i pokušati dobit neko rješenje, da se dobije kompletan nivo korisnog prostora, koji neće stršiti u onom djelu grada, jer to ne bi bilo korektno prema gradu Mostaru i građanima koji tu žive", kaže nam Bubalo.

Po njegovim riječima, za urbanizam Mostara bi bilo prihvatljivo pet spratova, ali da će se, uz proširenje površine, svakako u izgradnju novog objekta planirati i podzemne garaže koje su kako ističe potrebnije od stanova, jer bi se time riješio mirujući saobraćaj u tom dijelu grada.

"Morat će se ispoštovati riječi struke i javnog mišljenja, jer će to sigurno biti tema javne rasprave, u koju će se uključiti veliki broj građana",zaključio je Bubalo, koji, također, tvrdi da ne zna ko je investitor i novi vlasnik zgrade nekadašnjeg Razvitka. (Klix.ba)

Pročitajte više: U Mostaru pronađeno beživotno tijelo bivšeg portparola OSCE-a

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori