Žene trebaju trenirati drugačije od muškaraca? Razbijamo mitove!

Muškarci i žene mogu raditi iste vježbe, međutim postoje neki osnovni principi koji se primjenjuju.

Couple exercising together
Foto: Andrea Piacquadio, Pexels

Bezbroj je mitova o načinu treniranja žena i muškaraca. Svi bi svakako trebali uključiti kardiovaskularni trening i trening snage u svoje planove. Muškarci i žene mogu raditi iste vježbe, međutim postoje neki osnovni principi koji se primjenjuju. Žene trebaju trenirati drugačije od muškaraca? Razbijamo mitove!

Mit 1 – Žene ne bi trebale dizati teške kilograme!

Odgovor: Nije tačno. Hormonski profili i mišićni sastav kod žena otežavaju dobitak velike mišićne mase. Žene su savršeno sposobne za dizanje većih utega, iako imaju tendenciju da vide veće benefite od laganih tereta s većim volumenom i frekvencijom.

Mit 2 – Možete smanjiti masnoće ukoliko trenirate ciljna područja.

Odgovor: Nije tačno. Ne možete primijetiti smanjenje masnoće! Ponajmanje u predjelu trbušnih mišića. Sve masnoće skladište se na različitim mjestima na tijelu. Gubitak njihov je najbolji u kombinaciji vježbe i ishrane. Također, veliku ulogu igra i genetika koja će odrediti odakle masnoža otpada i kojim redoslijedom.

Mit 3 - Kardio je ključ gubitka masnog tkiva.

Odgovor: Nije tačno.

Trening snage će proizvesti veći efekat mršavljenja od jednake količine kardio treninga.

Mit 4 - Jedan plan će raditi za sve!

Odgovor: Nije tačno. Svako ima određene snage, slabosti i profile zdravstvene historije. Isti pristup svima ne daje iste rezultate. Čak šta više! To može biti opasno.

Muškarci i žene prirodno se prilagođavaju tipu i intenzitetu vježbanja koji najbolje odgovaraju njihovim potrebama za kondicijom. Muškarci imaju tendenciju da instinktivno treniraju velikim intenzitetom koji uključuje veće težine, niža ponavljanja, brže pokrete i duži odmor.

Žene su sklonije više raditi stabilno, podizati lakše utege, povećavati ponavljanja sporim i kontrolisanim pokretima i praviti kraće pauze. Ti su instinkti dobri jer optimizuju dobitak u kondiciji na osnovu različitih hormonskih profila, potreba za proteinima, metaboličkim profilima i anatomskoj strukturi mišićnih vlakana. Odlučite li se trenirati, pratite i slušajte svoje tijelo.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori