Željko Bebek: Otkrio razloge odlaska iz Dugmeta!

Otišao sam iz Dugmeta jer nisam htio pjevati "ravna ti je Jugoslavija", tada se već nazirala kataklizma

Željko Bebek otkrio je razloge napuštanja grupe Bijelo dugme. Prokomentarisao je izjavu da su nesuglasice počele zbog pjesme ‘Kosovska‘ koju je Goran Bregović napisao na albanskom jeziku.

Pjevač Željko Bebek progovorio je o detaljima napuštanja grupe Bijelo dugme 1984. Komentarisao je izjavu da su nesuglasice počele zbog pjesme 'Kosovska' koju je Goran Bregović napisao na albanskom jeziku.

Foto: Screenshot

- Nesuglasice su počele godinu prije, u vrijeme kada je Goran već uvelike odvojen od baze benda. Zapravo kada više i nije bio u bendu, već nas je smatrao sastavom koji za njega radi. Kao čovjek koji voli muziku i svoj bend, strahovao sam da se ne ponovi situacija kada je politika već 1976. ušla da napravi dar-mar Bijelom dugmetu. Počelo mi je smetati što je Goran počeo forsirati to da rock’n’roll mora pljuvati po nečemu. Nisam shvatio zašto nam je trebala pjesma na albanskom.

Nisam bio ni protiv te pjesme ni protiv albanskog. Nisam znao zašto Bijelom dugmetu to treba. Živjeli smo u svijetu u kojem je taj potez mogao ličiti na umjetničku slobodu, a istovremeno je mogao značiti i ovo – ako je već ravnopravnost, onda možemo pjevati i na albanskom. To me zapravo učinilo neraspoloženim i tada sam počeo razmišljati što to meni treba. Meni koji sam htio pjevati 'Selmu', 'Sanjao sam noćas da te nema' ili 'Ne spavaj, mala moja', pa sad odjednom pjevam pjesmu koja ima drukčiju konotaciju, rekao je za Večernji list te dodao:

- I osim što je moram naučiti i što mi je bilo jako teško pjevati na albanskom, moram time prenijeti i neku poruku, koja će dobiti odgovor u neko iduće vrijeme. Odgovor je došao već nakon dva mjeseca.

Foto: Screenshot

Zauzeo sam oštar stav i rekao Goranu: 'Idemo u novi projekt, O. K., ali ovakve poteze više neću tolerisati. Bude li toga, izići ću iz benda'. I onda je došao projekt s pjesmama koje nisam mogao svariti. To su pjesme poput 'Lipe cvatu' sa stihom 'Ravna ti je Jugoslavija', posebno što je u političkom smislu na ovim prostorima došlo do jako ozbiljnih previranja.

Nikada se prije u povijesti nije dogodilo da se iz socijalizma ide u kapitalizam.

U to vrijeme počeo se polako nazirati i dolazak svojevrsne kataklizme. Pri čemu nisam želio određivati stranu, ni jednom riječju, ni jednom pjesmom, a pogotovo nisam želio biti u funkciji nekog sustava kojem nikada nisam pripadao. Taj status nisam želio mijenjati i zato je došlo do narušavanja odnosa u bendu i rasprave koja je završila kako je završila.

Kaže da mu godi kada čuje komentare da boljeg pjevača od njega Bijelo dugme nije imalo.

- To mi jako godi, s obzirom na to da i sam smatram da smo u tih deset godina zajedno napravili i predstavili zaista veliku stvar. S druge strane, uvjeren sam da smo mogli i puno više. Međutim politika benda je nastavila biti pogrešna i zbog toga su oni otišli na jednu stranu, a ja na drugu. I sad mogu reći da je Goran i bez Dugmeta napravio velikih i lijepih stvari, kazao je.

Pročitajte više: Muzička nagrada u Hrvatskoj: Top.HR Music Awards

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori