Treća sreća za Starship SpaceX : Prvi put da je sletio u jednom komadu

Treći put je sreća? To nije slučaj za SpaceX, čija je bespilotna raketa eksplodirala na zemlji u srijedu nakon što je izvela, kako se činilo, uspješan let i slijetanje. Dva zadnja  leta su bili vatreni neuspjeh.

Raketa SpaceX eksplodirala na zemlji nakon naizgled uspješnog leta.

Bio je to još jedan udarac koji uključuje prototip rakete Starship, za koju se SpaceX nada da će je jednog dana poslati na Mars.

Foto: Screenshot YT

"Predivno mekano slijetanje", rekao je komentator SpaceX-a u direktnom prijenosu test leta, iako je plamen izlazio na dno i posade su ga pokušavale ugasiti.

Raketa je eksplodirala nekoliko minuta kasnije, skoknuvši u zrak i srušivši se natrag na zemlju.

Nije odmah dato objašnjenje.

Foto: Screenshoot YT

"Starship SN10 sletio je u jednom komadu!" Musk je u šali objavio oko sat vremena nakon eksplozije.

"SpaceX tim sjajno radi! Jednog će dana pravo mjerilo uspjeha biti to što su letovi Starship-a svakodnevica", rekao je u drugom tvitu.

Najnoviji prototip, nazvan SN10, za serijski broj 10, poletio je nešto prije 23:20 GMT iz Boca Chica, Texas USA.

Raketa se digla u nebo i progresivno ugasila svoja tri motora dok je dosezala visinu od 10 kilometara i zauzela vodoravni položaj prije nego što je ponovo postala vertikalna i vratila se na Zemlju.

Pokusni let tako je odrađen nešto iza ponoći. Snimku možete pogledati ovdje:

Kao što se vidi na SpaceX video snimku, čini se da je inače pravilno sleteo nakon leta. Tada je došla eksplozija.

- Na Mars ili Mjesec -

Osnivač SpaceX-a Elon Musk razvija raketu Starship nove generacije u svrhu odlaska na Mars. Iako su dva prototipa (SN8 i SN9) eksplodirala na spektakularni način na svojim testnim pokusima u decembru i početkom februara.

Testovi se odvijaju u gotovo pustom području koje je SpaceX zakupio u južnom Teksasu u blizini granice s Meksikom i Meksičkim zaljevom - područje je dovoljno veliko i prazno da nesreća ili eksplozija vjerovatno ne bi prouzrokovali štetu ili smrtne slučajeve.

Osim Marsa, raketa, ako postane operativna, mogla bi se pokazati korisnom i za bliža putovanja, posebno na Mjesec.

U srijedu je japanski milijarder i internetski modni tajkun Yusaku Maezawa, koji je uplatio neotkrivenu sumu za putovanje lunarnog svemirskog broda SpaceX, za koje se očekuje da će biti lansirano najranije 2023. godine, otvorio postupak prijave za osam ljudi iz cijelog svijeta da mu se pridruže.

Potez je najavio u videozapisu objavljenom na Twitteru u kojem Musk potencijalnim podnositeljima zahtjeva kaže: "Uvjeren sam da ćemo mnogo puta stići u orbitu sa Starshipom prije 2023. godine. Da će do 2023. biti dovoljno siguran za transport ljudi. Gleda se vrlo obećavajuće. "

Misija će biti prvi privatni let u svemir izvan Zemljine orbite, rekao je Musk.

Procitajte više: Kompanija Volvo: Do 2030.godine prodavat će samo električne automobile

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori