Zeleni čaj i svi njegovi benefiti

Zeleni čaj, porijeklom iz Kine i Indije, već se vijekovima konzumira i pozdravlja zbog svojih zdravstvenih blagodati.

Čaj je piće koje se najviše konzumira na svijetu iza vode. Međutim, 78 posto čaja koji se konzumira širom svijeta je crni, a samo oko 20 posto zeleni.

Sve vrste čaja, osim biljnog, pripremaju se od suhog lišća grma Camellia sinensis. Nivo oksidacije lišća određuje vrstu čaja.

Zeleni čaj je napravljen od neoksidiranih listova i jedna je od manje obrađenih vrsta čaja. Stoga sadrži najviše antioksidansa i korisnih polifenola.

Brze činjenice o zelenom čaju


Evo nekoliko ključnih stvari o zelenom čaju. Više detalja i prateće informacije nalaze se u glavnom članku.

ovaj čaj koristi se u tradicionalnoj indijskoj i kineskoj medicini
na raspolaganju je mnogo različitih vrsta zelenog čaja
zeleni čaj može pomoći u prevenciji niza bolesti, uključujući rak
potrebno je još istraživanja kako bi se dokazale mnoge zdravstvene tvrdnje oko zelenog čaja

Zdravstvene koristi od zelenog čaja

Izvor: Pixabay


Zeleni čaj postaje sve popularniji u SAD-u
U nastavku su navedene moguće zdravstvene koristi povezane sa zelenim čajem. Zeleni čaj se koristio u tradicionalnoj kineskoj i indijskoj medicini. Za kontrolu krvarenja i zacjeljivanje rana, pomoć probavi, poboljšanje srca i mentalnog zdravlja i regulaciju tjelesne temperature.

Nedavna istraživanja pokazala su da čaj može imati pozitivne učinke na sve, od gubitka kilograma do poremećaja jetre, dijabetesa tipa 2 i Alzheimerove bolesti.

Zeleni čaj i prevencija raka


Prema Nacionalnom institutu za rak, pokazalo se da polifenoli u čaju smanjuju rast tumora u laboratorijskim ispitivanjima i istraživanjima na životinjama i mogu zaštititi od oštećenja uzrokovanih ultraljubičastim UVB zračenjem.

U zemljama u kojima je velika konzumacija zelenog čaja, stope raka su obično niže.

Nemoguće je sa sigurnošću znati da li je zeleni čaj taj koji sprečava rak u ovim određenim populacijama ili drugi faktori životnog stila.

Neke studije su takođe pokazale pozitivne učinke zelenog čaja na sljedeće vrste raka:

dojke
bešike
jajnik
kolorektalna (crijeva)
jednjak (grlo)
pluća
prostate
kože
želudac
Istraživači vjeruju da visoka razina polifenola u čaju pomaže u ubijanju ćelija karcinoma i zaustavljanju njihovog rasta. Međutim, tačni mehanizmi pomoću kojih čaj stupa u interakciju sa ćelijama karcinoma nisu poznati.

Međutim, druge studije nisu otkrile da čaj može smanjiti rizik od raka. Količina čaja potrebna za prevenciju karcinoma takođe varira u studijama - od 2-10 šalica dnevno.

2005. godine Uprava za hranu i lijekove (FDA) izjavila je „nema vjerodostojnih dokaza, koji podržavaju kvalificirane zdravstvene tvrdnje o konzumaciji zelenog čaja i smanjenom riziku od karcinoma.

Izvor: Pixabay

Blagodati srca od zelenog čaja


Studija iz 2006. objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja zaključila je da je konzumacija zelenog čaja povezana sa smanjenom smrtnošću zbog svih uzroka, uključujući kardiovaskularne bolesti.

Sudionici koji su pili najmanje 5 šalica zelenog čaja dnevno, imali su znatno manji rizik od umiranja, (posebno od kardiovaskularnih bolesti), od onih koji su pili manje od jedne šalice čaja dnevno.

Zeleni čaj i niži holesterol


Analiza objavljenih studija 2011. otkrila je da je konzumacija zelenog čaja, bilo kao napitak ili u obliku kapsula, povezana sa značajnim, ali skromnim smanjenjem ukupnog i LDL-a ili „lošeg“ holesterola.

Rizik od moždanog udara i zeleni čaj


Redovno pijenje zelenog čaja ili kafe povezano je sa smanjenim rizikom od moždanog udara.

Vodeći autor studije, dr. Yoshihiro Kokubo, rekao je: „Ovo je prva velika studija koja je ispitala kombinovane efekte zelenog čaja i kafe na rizike od moždanog udara. Možete napraviti malu, ali pozitivnu promjenu načina života kako biste smanjili rizik od moždanog udara dodavanjem svakodnevnog zelenog čaja u svoju prehranu. "

Zeleni čaj za dijabetes tipa 2


Studije u vezi s odnosom između zelenog čaja i dijabetesa nisu konzistentne. Neki su pokazali manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 kod onih koji piju zeleni čaj nego kod onih koji nisu konzumirali čaj, dok druga istraživanja nisu otkrila nikakvu povezanost između konzumacije čaja i dijabetesa.

Zeleni čaj i mršavljenje


Zeleni čaj može promovirati mali, neznačajan gubitak kilograma kod odraslih osoba s prekomjernom težinom i gojaznih; međutim, budući da je gubitak kilograma u studijama bio tako minimalan, malo je vjerojatno da je zeleni čaj klinički važan za gubitak kilograma.

Zeleni čaj i upalne bolesti kože

Izvor: Pixabay


Studija iz 2007. zaključila je da bi čaj mogao obećati kao novi tretman za kožne poremećaje poput psorijaze i peruti. Istraživači su proučavali životinjski model za upalne kožne bolesti, često karakterizirane mrljama suve, crvene, perutave kože uzrokovane upalom i prekomjernom proizvodnjom stanica kože. Oni liječeni zelenim čajem pokazali su sporiji rast ćelija kože i prisustvo gena koji regulira životni ciklus ćelija.

Radna memorija i efekti zelenog čaja


Istraživanje objavljeno u časopisu Psychopharmacology sugerira da zeleni čaj može poboljšati kognitivne funkcije našeg mozga, posebno radne memorije.

Istraživački tim rekao je da njihovi nalazi sugeriraju da bi zeleni čaj mogao biti perspektivan u liječenju kognitivnih oštećenja povezanih s neuropsihijatrijskim poremećajima, poput demencije.

Zeleni čaj i Alzheimer


U studiji objavljenoj 2011. godine, istraživači su testirali učinak komponente zelenog čaja, CAGTE (ili ekstrakta zelenog čaja "dostupnog debelog crijeva"), nakon što je probavljen, kako bi vidjeli kako utječe na ključni protein u Alzheimerovoj bolesti.

Alzheimerovo društvo komentiralo je da „ova studija dodaje prethodnim istraživanjima koja sugeriraju da bi zeleni čaj mogao pomoći u smanjenju rizika od Alzheimerove bolesti.

Međutim, istraživači su koristili daleko veću dozu aktivne hemikalije zelenog čaja nego što bi to ikada bilo moguće naći u ljudskom tijelu.

Potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdilo je li zeleni čaj zaštitni u znatno nižoj dozi i kako bi se razumio mehanizam koji je u njega uključen. "

Druge studije su otkrile da zeleni čaj može biti koristan u prevenciji zubnih šupljina, stresa, kroničnog umora, liječenju kožnih bolesti i poboljšanju artritisa smanjenjem upale.

Dalje istraživanje je potrebno da bi se teorije učvrstile.

Nutritivna razgradnja zelenog čaja


Neslađeni kuvani zeleni čaj je nula kalorični napitak. Kofein sadržan u šalici čaja može se razlikovati ovisno o dužini vremena infuzije i količini ulivanog čaja. Općenito, zeleni čaj sadrži relativno malu količinu kofeina (otprilike 20-45 miligrama po šalici od 8 unci), u usporedbi s crnim čajem koji sadrži oko 50 miligrama i kavom sa 95 miligrama po šalici.

Zeleni čaj smatra se jednim od najzdravijih pića na svijetu i sadrži jednu od najvećih količina antioksidansa u bilo kojem čaju. Smatra se da prirodne hemikalije zvane polifenoli u čaju pružaju njegovo protuupalno i antikancerogeno dejstvo. Zeleni čaj je približno 20-45 masnih posto polifenola, od čega 60-80 posto katehina poput EGCG. Katehini su antioksidanti za koje se kaže da pomažu u sprečavanju oštećenja ćelija.

Nuspojave i rizici zelenog čaja


Malo je poznatih nuspojava ili kontraindikacija za pijenje zelenog čaja za odrasle. Međutim, trebali bi biti jasni sljedeći rizici ili komplikacije:

Osetljivost na kofein - oni sa ozbiljnom osetljivošću na kofein mogu iskusiti nesanicu, anksioznost, razdražljivost, mučninu ili želudac.
Sredstva za razrjeđivanje krvi - oni koji uzimaju sredstva za razrjeđivanje krvi (antikoagulanti), kao što je Coumadin / varfarin, zeleni čaj trebaju piti oprezno zbog sadržaja vitamina K. Također se preporučuje izbjegavanje zelenog čaja i aspirina, jer oba smanjuju učinkovitost zgrušavanja trombocita.
Ostali stimulansi - ako se uzima sa stimulativnim lijekovima, zeleni čaj može povećati krvni pritisak i otkucaje srca.
Dodaci zelenom čaju sadrže visoku razinu aktivnih supstanci koje mogu izazvati neželjene efekte i stupiti u interakciju s drugim biljkama, dodacima ili lijekovima.

FDA ne regulira dodatke zelenom čaju, a mogu sadržavati i druge supstance koje nisu sigurne po zdravlje ili imaju nedokazane zdravstvene beneficije. Uvijek se posavjetujte s liječnikom prije započinjanja bilo kojeg režima uzimanja biljaka ili dodataka.

Konkretno, trudnice ili dojilje, one sa srčanim problemima ili visokim krvnim pritiskom, bubrezima ili jetrom, čir na želucu ili anksioznim poremećajima ne bi trebale uzimati dodatke ili ekstrakte zelenog čaja.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)