Šta je sve otkrila aplikacija SKY i zbog čega se hapse brojni policajci i kriminalci u BiH?

Odgovori

Denis Stojnić, MMA borac (mješavina borilačkih vještina) i vlasnik ugostiteljskih objekata u centru Sarajeva, posljednji je privedeni u predmetu koji je Tužiteljstvo BiH otvorilo na osnovu dešifriranih SKY poruka

Više desetaka osoba koje su osumnjičene za trgovinu drogom, oružjem i ubistvima iz istraga o korištenju mobilnih uređaja SKY i ANOM uhapšeno je u Bosni i Hercegovini u proteklih godinu dana.

Među njima su policijski službenici, osumnjičenici za trgovinu drogom, oružjem, prostitucijom. Neki od njih su koristili te uređaje, a poruke koje su razmjenjivali preko njih su dešifrirale strane policijske agencije.

Dostavile su ih Tužiteljstvu BiH koje je pokrenulo istrage u okviru kojih je policija uhapsila, pored ostalih, glavnog policijskog inspektora MUP-a Republike Srpske, službenika državne policije koji je štitio zgradu Predsjedništva BiH, te šefa regionalnog ureda Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

“Među tim osobama bilo je više od deset policijskih službenika iz različitih policijskih i sigurnosnih agencija, te jedan sudac. Na predmetima SKY i ANOM radi osam tužitelja, koji surađuju s partnerskim institucijama u BiH, zemalja regije, Europe i svijeta”, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Boris Grubešić, glasnogovornik državnog tužiteljstva.

Prva policijska akcija po naredbi državnog tužiteljstva je izvedena u novembru 2021. godine nakon što je EUROPOL dostavio dešifrirane poruke iz ovih uređaja BiH.

Tri mjeseca kasnije, Dragan Lukač, ministar unutarnjih poslova Republike Srpske, bh. entiteta čija policija je prva počela s hapšenjima, saopćio je početkom februara ove godine da je više od 2.000 građana BiH koristilo SKY uređaje.

“Svima koji su ih koristili predlažem da sami dođu i da se predaju, ispričaju šta su radili, jer će policija prije ili kasnije doći do njih”, kazao je Lukač 2. februara, dan nakon policijske akcije u kojoj je, na osnovu dešifriranih SKY poruka, privedeno 19 osoba i zaplijenjeno više od 400 kilograma droge.

RAZBIJENA KELJMENDIJEVA GRUPA U SARAJEVU

Denis Stojnić, MMA borac (mješavina borilačkih vještina) i vlasnik ugostiteljskih objekata u centru Sarajeva, posljednji je privedeni u predmetu koji je Tužiteljstvo BiH otvorilo na osnovu dešifriranih SKY poruka.

Stojnića je u subotu, 28. oktobra, policija dočekala na Sarajevskom aerodromu po povratku iz Nizozemske. Sumnjiči se za navođenje na međunarodnu prostituciju.

Stojnić je kum Elvisa Keljmendija, koji je priveden u policijskoj akciji 12. jula 2022. godine, također u okviru istrage koja je pokrenuta na osnovu korištenja SKY uređaja.

Elvisov, njegov otac Naser Keljmendi i cijela uža porodica su na “crnoj listi” Sjedinjenih Američkih Država.

U sklopu policijske akcije ranije je priveden i Admir Arnautović “Šmrk”, vlasnik više objekata u Sarajevu. Sumnjiči ga se za neovlašteni promet opojnim drogama, pranje novca, nasilničko ponašanje i nanošenje teških tjelesnih povreda. Nakon Arnautovića priveden je i njegov advokat Zlatko Ibrišimović kojeg se sumnjiči za pranje novca.

Pored ostalih, u ovoj akciji su privedeni i Adis Prašović, viši inspektor u sektoru kriminalističke policije u Sarajevu, te policajac Amer Selak. Sumnjiči ih se za pranje novca, primanje dara, te pomoć počinitelju krivičnog djela.

U sklopu istrage pokrenute na temelju dešifriranih SKY poruka, priveden je i Fahrudin Gačanović, službenik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Gačanovićevog kolegu iz Direkcije Miloša Popovca lišili su slobode na radnome mjestu, dok je osiguravao zgradu Predsjedništva BiH u Sarajevu. Sumnjiči ih se za suradnju s kriminogenim osobama.

DROGA, PROSTITUCIJA, UBISTVO POLICAJCA

Sredinom novembra 2021.godine, nakon dešifriranja SKY poruka, priveden je i Bojan Cvijetić, bivši savjetnik nekadašnjeg državnog ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

Tada je uhapšen i Mladen Milovanović, inspektor MUP-a Republike Srpske. Terete se, pored ostalog, za trgovinu drogom i pomoć kriminogenim osobama.

U istom mjesecu privedeno je šest osoba i zaplijenjeno više od tristo kilograma droge. Neki od privedenih sumnjiče se za pranje više od dva miliona eura kroz kupovinu nekretnina i skupocjenih automobila širom BiH.

Pripadnici SIPA priveli su 13. aprila 2022. u Bijeljini Jovana Savića, suca bijeljinskog Osnovnog suda. Tužiteljstvo BiH tereti ga za “primanje mita za odavanje službene tajne”, odnosno suradnju s osumnjičenim za organizirani kriminal. Osim suca Savića u akciji privedeno je još 17 osoba zbog šverca narkotika.

Istovremeno, službenici MUP-a Republike Srpske priveli su krajem marta 2022. Dalibora Railića kojeg se, prema navodima Tužiteljstva BiH, povezuje s teškim ubistvom načelnika kriminalističke policije Prijedor Radenka Bašića.

Priveden je i Dejan Jurišić, policajac iz Prijedora. Njega se sumnjiči da je imao informaciju da se sprema ubistvo načelnika Bašića, kao i o osobama koje pripremaju ubistvo, ali da je nije prenio nadležnim. Umjesto zaštite građana, kako je navedeno u optužnici, održavao je kontakte s kriminogenim osobama.

Zbog kontakata s osumnjičenim kriminalcima, u avgustu ove godine priveden je i Nedeljko Lubara, glavni inspektor MUP-a Republike Srpske. Istog mjeseca slobode je lišen i Robert Radonjić, šef ureda Obavještajno-sigurnosne agencije BiH u Banjoj Luci.

U SKY prepiskama se pojavilo i ime državne tužiteljice Diane Kajmaković koja je radila na predmetu koji se bavi SKY uređajem. Premještena je s tog predmeta u odjel za ratne zločine, a potom je stavljena na američku “crnu listu”. Protiv nje je pokrenuta i disciplinska tužba, te je suspendirana.

JOŠ NEMA OPTUŽNICA

Europska komisija je u svom posljednjem izvještaju u oktobru ove godine zatražila podizanje prvih optužnica koje se odnose na SKY i ANOM.

“Od tužitelja se očekuje da efikasno finaliziraju istrage o slučajevima korupcije srednjeg i visokog nivoa koji proizlaze iz komunikacije putem SKY aplikacije”, navodi se, pored ostalog, u izvještaju.

Novoimenovani glavni državni tužitelj Milanko Kajganić najavio je u intervjuu za RSE nekoliko optužnica iz ovih predmeta do kraja ove godine.

ŠTO SU ANOM I SKY?

ANOM je trebala biti “neprobojna” usluga koja je uključivala posebnu aplikaciju i mobilne uređaje. Zapravo su je napravili i distribuirali FBI i Australska savezna policija (AFP). Prema zvaničnim podacima FBI-ja, u maju 2021. godine, takve uređaje je koristilo oko 11.800 osoba.

Prema podacima Europola prikupljeno je oko 27 miliona poruka koje su razmjenjivali kriminalci iz više od stotinu zemalja.

Dio poruka u ovim uređajima su dešifrirali američki FBI i Europol, te ih proslijedili lokalnim policijama.

Uređaj SKY ECC je imao više od 117.000 korisnika. Za razliku od ANOM-a, ovu kanadsku aplikaciju su početkom 2021. razotkrile belgijska, nizozemska i francuska policija.

Američke i europske policijske agencije prikupile su oko milijardu poruka, od čega je polovina dešifrirana do aprila 2021.

Američki FBI, australski AFP i Europol su dio dešifriranih poruke iz ANOM-a i SKY ECC-a proslijedile policijskim agencijama i tužiteljstvima širom svijeta.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)