NEKO, EKO, IMA SVOGA OSMICU: Izetbegović ubjeđuje Čovića da Komšić ima veći utjecaj na SDP od Nikšića

Prenosimo

Najopasniji momenat iz kojeg se roje sumnje zbog čega se Nikšić poltronski ponaša prema Izetbegoviću jeste njegova veza s direktorom OSA-e Mehmedagićem preko instance Komisije za nadzor obavještajno sigurnosnih agencija, čiji je predsjednik Nikšić

Za dan-dva zvanično otpočinju pregovori između pobjedničkih stranka o formiranju vlasti. Sudeći po dosadašnjim istupima lidera najviše nestrpljenja za pregovore pokazuje Dragan Čović iako se smatra apsolutnim pobjednikom izbora u kojima je njegov HDZ najmanje pokraden. Ovo je jedan od stotinu fenomena, kurioziteta, pa čak i paradoksa izbornih rezultata u Bosni i Hercegovini; da onaj ko je najviše kukao na izborni zakon ima najmanje razloga za žalbe CIK-u. Potom, ovo je poruka koliko se isplati biti diktator i zatornik pluralizma kako ne bi neko imao priliku ni ukrasti glas, a kamo li da se usudi drugačije misliti, odnosno glasati, piše portal The Bosnia Times.

Čovićevi uvjeti su blef

Tako, kako pišu neki sarajveski portali, lider HDZ-a Dragan Čović će formiranje vlasti sa SDA na federalnom nivou uvjetovati i imenovanjem direktora Federalne uprave policije (FUP).

Navodno, HDZ smatra da će na taj način odmah testirati iskrene namjere SDA odnosno drugog probosanskog bloka (Trojka) za formiranje vlasti odnosno buduće raspodjele resora, koji prema dosadašnjem rasporedu nisu pripadali njima. To će biti, kako navode, uvjet bez kojega se ne može.

Također, još jedna “otežavajuća” okolnost za početak pregovora po SDA će biti i posljednja apelacija Šefika Džaferovića Ustavnom sudu BiH jer u HDZ-u smatraju kako to ukazuje na neiskrenost SDA u predstojećim razgovorima.

Ovo je priča za mase, a već se, kako saznajemo iz dobro obaviještenih izvora bliskih Centrali SDA, poprilično odmaklo u razgovorima koji se vode na nižim razinama između hadezeovaca i esdeovaca o formiranju vlasti. Za sada pregovori idu u smjeru da će vlast u BiH imati četiri vodeće stranke HDZ i SNSD, odnosno SDA i SDP. Najbitnije je da je Čović preuzeo ulogu posrednika između Izetbegovića i Milorada Dodika, a Izetbegović između Čovića i Nermina Nikšića. Navodno Izetbegović ubjeđuje Čovića da su problem sa Hrvatima zakuhali ljevičari, kako se par puta Izetbegović i javno izlanuo, i da on uopće nije podržavao kampanju Željka Komšića. Čak šta više,

Veliki pritisak preko Amerikanaca

Izetbegović preko emisara pokušava ubijediti Čovića da je Komšić više želio da pobijedi Denis Bećirović nego on, jer vjeruje da na njega može više utjecati. Pošto Nikšić ima veliki pritisak od strane Amerikanaca, ali i unutar SDP-a da ne smije koalirati sa SDA, Izetbegović sugerira Čoviću da ga odbije kao predstavnika opozicionog bloka i da pregovore uvjetuje njegovim pristankom na koaliciju sa SDA. U suprotnom, navodno je poručio Izetbegović Čoviću, Komšić će imati više utjecaja na Nikšića, jer već ima veći utjecaj u SDP-u od njega kao lidera. Svoj utjecaj na SDP Komšić, navodno, koristi preko utjecaja nekoliko naivnih funkcionera SDP-a kojima obećava da će „utopiti“ DF u SDP nakon sljedećeg kongresa SDP-a kad će se izabrati Nikšićev zamjenik. Taj novi predsjednik SDP-a bi po želji Komšića bio lider ujedinjene ljevice, navodi se u tekstu The Bosnia Times.

Nisu daleko od istine

Iako su ovo kuloarski izvještaji, oni nisu daleko od istine, jer se nešto od ovakvih relacija odvija pred našim očima, a svakako su istnitiji od blefova koje preko medija plasiraju stranački lideri. Sve ove špekulacije je pokrenuo sam Nikšić svojim dvosmislenim i snishodljivim porukama prema Izetbegoviću, što mu je bilo potpuno bespotrebno. Osim što je ispao „Baradinov magarac“, trčeći od Komšića do Izetbegovića i obrnuto, degradirao je svoju poziciju i autoritet, te doveo u pitanje povjerenje koje je imao unutar opozicionog bloka stranaka.

Možda Nikšić nikome od lidera opozicionih stranaka i nije dužan, jer mu niko od njih nije pomogao da osvoji mandat poslanika, niti mu „čuva leđa“ u SDP-u gdje se sukobljavaju opake struje koje su „namirisale krv“. Ako je neko dužan opozicionim liderima onda je to Bećirović kome su njihovi glasači dali glasove. Stoga bi bilo fer i korektno od Bećirovića da im uzvrati na način da insistira da opozicioni blok ostane na okupu i da pokuša bez SDA formirati vlast. Ali, Bećirović šuti?! On je sad, k'o fol, predsjednik svih građana i koji nisu glasali za njega.

Međutim, to nije i ne može biti tako. Njegov legitimitet se temelji na povjerenju jedne pluralne političke opcije i građanske volje koja ima dijametralno drugačiju viziju države od one koju je predstavljao njegov konkurent Izetbegović. Kako, onda, da ta vizija bude izdata od strane njegovog stranačkog šefa koji, eto, smjera koalirati sa Izetbegovićem?

Neko, eko, ima svoga Osmicu

Najopasniji momenat iz kojeg se roje sumnje zbog čega se Nikšić ovako poltronski ponaša prema Izetbegoviću jeste njegova veza sa direktorom Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) Osmanom Mehmedagićem Osmicom preko instance Komisije za nadzor obavještajno sigurnosnih agencija u BiH, čiji je predsjednik Nikšić. Mehmedagić je vezan za 5-6 teških afera, a Nikšić se skoro nikad nije oglašavao niti je šta poduzimao kao predsjednik spomenute komisije.

Pozicija direktora OSA-e je zaista specifična i o njegovom izboru ne pita se samo njegov stranački šef, već prije svega stranci, konkretno Amerikanci. Njegov izbor je primarno određivao problem islamskog terorizma koji već dvije decenije, tačnije od 2001. godine, stoji kao Demaklov mač nad Bosnom i Hercegovinom. Ali ipak je po osnovu mnogobrojnih medijskih izvještaja, koji se ovih dana aferom „Skaya“ obistinjavaju, Nikšić je morao pozivati na raport Mehmedagića da da odgovore na informacije i špekulacije o povezanosti narko dilera sa pravosudno-polcijskim strukturama. 

Zašto to nije činio ?!

Pošto se bivši šef OSA-a Almir Đuvo, približio SDP-u, mnogi smatraju da je on budući nasljednik Osmice ukoliko bude uspostavljena koalicija SDA i SDP. To bi svakako odgovaralo Osmici, kao i Izetbegoviću. Međutim, to kombinacija uopće nije više na stolu. Jer ključni razlog zbog čega su Amerikanci prihvatili Mehmedagića, a to je islamski terorizam, više nije sigurnosni prioritet ove zemlje. Zato je moguće da ovaj put direktor OSA-e i ne bude Bošnjak, što je do sada bila praksa. Svakako zbog Ukrajine nije preporučljivo da bude Srbin. Tako da je najizglednije da ovaj put šef OSA-e bude Hrvat. Možda je njegovo ime pod oznakom „strogo pov.“ već dobio Bećirović. Tako da je Čovićev uvjet o formiranju koalicije sa SDA-o imenovanje direktora FUP-a čisti blef. On „puca“ na direktora OSA-e. I to što se Bećirović ne oglašava o ovim pitanjima nije puki komformizam kako se čini. 

Ako progovori, njegova bi mogla biti posljednja, piše The Bosnia TImes.

IZVOR: The Bosnia Times

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)