Zašto i kada bebe mijenjaju boju očiju: Sve što trebate znati

Izvor: Pixabay.com
Izvor: Pixabay.com

Bebe kada se rode uglavnom imaju lijepu nijansu plavih očiju, ali do kada će to biti slučaj? Afroametičke, latinoametičke i azijske bebe, gotovo uvijek se rađaju s tamnim očima koje i ostaju tamne. Ali evropske bebe obično se rađaju s tamnoplavim ili čak sivosmeđim očima koje se mijenjaju čak i po nekoliko puta prije prvog rođendana.

Šta je odgovorno za ovu čarobnu transformaciju boje očiju vašeg mališana? Odgovor ovisi o količini melanina u obojenom dijelu oka, koji je određen genima koje beba naslijeđuje od roditelja.

Kakvu ulogu ima melanin u dječijoj boji očiju?

Melanin je pigment koji je odgovoran za dobivanje boje kože i kose. Baš kao što sunčeva svjetlost koži daje tamniju nijansu, melanin isto čini s dječijim očima. Beba je po rođenu izložena raznim jačim svjetlosnim izvorima koji pokreću proizvodnju melanina. Mala količina melanina i beba će imati plave oči; malo više i dobit ćete zelenu, sivu ili smeđu.

Kada se boja očiju mijenja?

Najdramatičnije promjene boje očiju desit će se u periodu između 3 i 6 mjeseci. Do tog trenutka, šareni dio oka, skupio je dovoljno pigmenta i moći ćete predvidjeti boju očiju. Međutim, bez obzira na to, boja očiju vaše bebe može vas i dalje iznenaditi. Taj period „iznenađenja“ može trajati sve dok dijete ne napuni tri godine.

Kakvu ulogu genetika igra u dječijoj boji očiju?

Konačna boja očiju kod djeteta ovisi o genima koje nasljeđuje od svojih roditelja. Budući da postoji dosta ne istraženih teorija o međusobnom djelovanju gena i njihovom uticaju na određivanje boje, teško je predvidjeti kakva će sjena pasti na bebine oči. Ali postoje neke vjerovatnoće.

  • Ako vi i vaš partner imate smeđe oči, ali jedan od vas je imao plavookog roditelja, postoji mala šansa da će vaše dijete imati plave oči.
  • Ako jedno od vas ima plave, a drugo smeđe oči, tada oči vašeg djeteta imaju 50 – 50% šansi da promijeni različite nijanse.
  • Ako oboje imate plave pči, onda je velika šansa da će se plave oke zadržati u vašoj porodici generacijama.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori