Za one malo hrabrije: Nova turistička atrakcija Sokolov put

Sokolov put nalazi se na području Crvenih stijena na Romaniji.

via-ferrata-romanija
Foto: palelive.com

Romanija, planina i regija u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine, uvijek je privlačila pažnju. Na svega 20 km istočno od glavnog grada Sarajeva nalazi se prirodna oaza. Najveći vrh je brdo Lupoglav visine 1652 metra. Ispod Romanije izvire i rijeka Miljacka koja teče kroz Sarajevo i diže se na svojoj zapadnoj padini. Za one malo hrabrije u ovoj regiji od nedavno je pripremljena nova turistička atrakcija. Sokolov put nalazi se na području Crvenih stijena na Romaniji. „Via ferrat Sokolov put“ nastao je u sklopu projekta Enjoy Sarajevo-Romanija Region, a finansijski je podržan od strane Europske unije i Savezne Republike Njemačke.

Riječ je o planinarskom putu koji vodi preko stijena. Uređen je čeličnim pomagalima, a može biti idealna prilika i za one koje nemaju planinarsko iskustvo. Dužina staze je 350 m i sastoji se od dva viseća mosta. Definitivno nije za one koji se boje visine, ali za ljubitelje adrenalina bit će pun pogodak.

Ova aktivnost Via ferate predstavlja samo jednu od planiranih u okviru projekta, koji će se sprovoditi 18 mjeseci. U narednom periodu u planu je nabavka balona na topli vazduh na Trebeviću, izgradnja dječijeg igrališta, teretana na otvorenom i vještačka alpinistička stijena, kao i unapređenje malih i srednjih preduzeća - izjavio je direktor Turističke organizacije „Jahorina“, Igor Tošić.

Foto: klix.ba

Na području Crvenih stijena na Romaniji  otvoren je novi turistički sadržaj Sarajevsko-romanijske regije – Via ferrata Sokolov put, kao dio projekta Enjoy Sarajevo-Romanija Region, a finansiraju ga Evropska unija i Savezna Republika Njemačka.

Pored via ferreta, Romanija turistima može ponuditi dosta toga. Planinske staze koje je krase prostiru se na čak 40 kilometara, pružajući predivne vidikovce.

U projekat, koji će se provoditi punih 18 mjeseci, uloženo je 258.000 eura. Europska unija dodijelila je više od 200.000 eura bespovratnih sredstava.

Pročitajte: Veličanstvena Stari grad Vranduk i njegova historija

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori