Čaroban spoj tulipana i božura: Raskoš i ljupkost dva ljepotana

62054900
Foto: Shutterstock

Svojim bajkovitim izgledom spoj tulipana i božura podsjećaju na najslađe slatkiše. Sastoje se od raširenih mekanih cvjetovi, nalik onima na božurima, jasno je zašto toliko očaravaju ljubitelje mirisnih božura.

U obilju spoja pastelnih boja još mirisnijih cvjetova teško je odabrati najljepšu sortu. Dobra je vijest ta što tulipan-božure možemo i sami uzgojiti u našem vrtu.

Kada i kako saditi tulipan-božur?

Ove godine već je kasno za sadnju kombinacije tulipana i božura. Zato se možete na vrijeme pripremiti kako biste iduće godine na svojim balkonima i vrtovima imali vlastito mirisno cvijeće nalik sladoledima.

No prije nego što ih posadite potrebno je odabrati savršenu lokaciju na kojoj će uspijevati. Vrtlari preporučuju da to bude strana koja je djelomično izložena suncu, barem tokom jednog dijela dana.

Imajte na umu i da ih treba odvojiti od biljaka koje tokom ljeta trebaju velike količine vode jer bi to moglo naštetiti lukovicama, pa i izazvati truljenje.

Sasvim je svejedno sadite li lukovice u duboke tegle ili u zemlju. Pripazite da preko njih stavite dovoljnu količinu zemlje kako bi tokom hladne zime bile zaštićene. Također, između lukovica ostavite nekoliko centimetara kako bi biljke imale dovoljno mjesta za razvoj korijenja i mogućnost crpljenja hranjivih tvari iz zemlje.

Jednom kada nastupi jesen tokom koje ćete ih saditi, površinu tla možete prekriti slojem lišća. Tako ćete ih zaštititi od većine glodavaca i podići temperaturu tla.

Foto: Shutterstock

Koliko često treba zalijevati tulipan-božur?

S obzirom na to da će se lukovice razvijati tokom zime, nije im potrebno mnogo vode. Dovoljno je zaliti ih jednom sedmično. Pazite da to ne bude prije najavljenih niskim temperatura kako se voda ne bi pretvorila u led. Kako se bude bližilo proljeće te počinjete primjećivati izdanke biljke, zalijevanje možete povećati na dva puta sedmično. Potrebno je pripaziti na količinu koju dajete biljci. Ne treba pretjerivati.

Kako da vam tulipan-božur što duže bude svjež u vazi?

Da bi jednom kada ih narežete iz vrta  tulipan-božur što duže lijepo izgledao u vazi, potrebno je pripaziti na nekoliko detalja.

Prilikom kupnje ili rezanja birajte one cvjetove koji su još u pupoljcima, a ne one koji su već otvoreni. Jednom kada ih donesete do vaze, pripazite da buket stavite u hladnu vodu te prethodno odrežite vrhove stabljika pod uglom od 45 stepeni.

Uklonite višak lišća kako ne bi istrunulo u vodi. Za dugotrajniju svježinu i postojanost možete u vazu dodati i kovanicu!

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori