Pet lakih komada: “The Last King of Scotland”

Pet lakih komada priredio: Braco Kartal, Filmofil.ba

1. Suburra  (2015)

Utemeljen na istoimenom romanu kojeg su zajednički napisali novinar Carlo Bonino i Giancarlo De Cataldo film Suburra nam donosi priču o korumpiranim političarima i beskrupoloznim kriminalcima iz glavnog grada Italije. Radnja se odvija tokom osam dana mjeseca novembra 2011. godine kada je Rim bio na udaru obilnih padavina. U glavnim ulogama se pojavljuju: Pierfrancesco Favino, Claudio Amendola, Elio Germano, Alessandro Borghi, Greta Scarano i Giulia Elettra Gorietti. Predstavlja režiserski povratak Stefana Sollima, poznatog po TV seriji Gomorra i ostvarenju A.C.A.B. iz 2012. Muziku za film je radio francuski electro duo M83.

2. The Young and Prodigious T.S. Spivet (2013)

Francusko-kanadsko-australijska avanturistička drama koju je režirao Jean-Pierre Jeunet. Bazirana je na knjizi “The Selected Works of T.S. Spivet” koju je napisao Reif Larsen. U glavnim ulogama se pojavljuju Helena Bonham Carter, Judy Davis, Callum Keith Rennie i Kyle Catlett. T.S. Spivet (Catlett) je desetogodišnji genijalac sa posebno razvijenim osjećajem za kartografiju i naučne izume. Živi na ranču u Montani s majkom (Bonham Carter), koja je opsjednuta morfologijom kukaca; njegov otac (Keith Rennie) je kauboj, rođen stotinu godina prekasno, a njegova 14-godišnja sestra (Niamh Wilson) sanja da postane Miss Amerike. Njegov brat blizanac, Layton (Jakob Davies), poginuo je u nesreći u porodičnoj štali dok je T.S. izvodio naučni eksperiment. Jednog dana T.S. dobije neočekivani telefonski poziv od uposlenika Smithsonian instituta, koji ga obaviještavaju da je dobitnik prestižne Baird nagrade za svoj pronalazak perpetum mobile stroja, te da je pozvan na prijem u njegovu čast, gdje se od njega očekuje da održi govor. T.S. kreće vozom na put kako bi stigao u Washington. Prije puta, članovima svoje porodice se nije javio, a osoblje instituta nema predstavu da se radi o desetogodišnjaku, s obzirom da se Spivet tokom telefonskog razgovora predstavio kao svoj otac. Film je osvajač nagrade César.

3. No Escape (2015)

Američki akcijski triler u režiji Johna Ericka Dowdlea koji je scenario napisao sa svojim bratom Drewom Dowdleom. U glavnim ulogama se pojavljuju Owen Wilson, Lake Bell i Pierce Brosnan. Donosi nam priču o američkom biznismenu koji se, zajedno sa članovima svoje porodice, nađe u neimenovanoj jugoistočnoj azijskoj zemlji tokom političkog ustanka. Naišao je na podijeljene filmske kritike pod obrazloženjem da je ksenofobičan.

4. The Last King Of Scotland (2006)

Britanska drama utemeljena na romanu “Posljednji kralj Škotske” Gilesa Fodena. Scenario su prilagodili Peter Morgan i Jeremy Brock, a režirao ga je Kevin MacDonald. Donosi nam priču o Nicholasu Garriganu (James McAvoy), škotskom doktoru koji odlazi u Ugandu kako bi bio ljekar predsjedniku Idi Aminu (Forest Whitaker). Whitaker je za ovaj film pobrao odlične kritike za svoju glumačku izvedbu i osvojio Oscara u kategoriji najboljeg glumca.

5. Extremely Loud & Incredibly Close (2011)

Američka drama koja predstavlja adaptaciju istoimenog romana Jonathana Safrana Foera. Režiser je Stephen Daldry, a scenario je napisao Eric Roth. Glumačku postavu čine Thomas Horn, Tom Hanks, Sandra Bullock, Max von Sydow, Viola Davis, John Goodman, Jeffrey Wright i Zoe Caldwell. Film je bio nominovan za Oscara u kategorijama za najbolji film i najboljeg sporednog glumca (Max von Sydow). Devetogodišnji amaterski inovator pokušava da razotkrije tajnu tajanstvenog ključa kojeg je pronašao u ormaru svog pokojnog oca koji je poginuo tokom napada na World Trade Center.

Pročitajte više: Kinematografski ovisnik – Da li je moguće stvoriti dušu pomoću CGI animacije?

Pratite nas na našim stranicama na

Odgovori

Vezane vijesti

Vezane vijesti