Vrhunski svjetski kuhari nude veganske menije: Nema više mesa

Vegan

Veganska ishrana
Foto: Freepik

Od Londona do San Francisca, visoka kuhinja se pridružuje prehrambenoj revoluciji. Kuhari sa Michelinovim zvjezdicama objašnjavaju da neće biti mesa.

Alexis Gauthier je prodavao 20 kg foie gras sedmično. Foie gras je kulinarski specijalitet napravljen od sviježe jetre od gusaka i pataka. Sada, šef kuhinje, čiji je restoran sa sjedištem u Londonu postaoje vegan 2021. godine i prodaje samo biljnu verziju . 

Otkako je postao vegan, priznaje, Gauthier Soho je "izgubio mnogo gostiju, nažalost". Ali kaže da je stekao još više novih posjetitelja, koji traže nešto drugačije i održivo i spremni su platiti lijepu cijenu.

Gauthier nije jedini kuhar koji je napustio životinjske proizvode koji se tradicionalno povezuju s finim jelima. Dok je broj menija bez mesa već neko vrijeme rastao u restoranima niže i srednje cijene, sada sve veći broj vrhunskih svjetskih kuhara počinje stavljati biljke u centar pažnje.

Šef kuhinje Daniel Humm dvaput je posljednjih mjeseci stvarao naslove s obje strane Atlantika. Prvo kada je najavio da će se njegov restoran u New Yorku s tri Michelinove zvjezdice, Eleven Madison Park, ponovo otvoriti nakon pandemijske pauze u junu bez mesa i morskih plodova na svom meniju od 335 dolara (ali ne u potpunosti bez životinjskih proizvoda. „Trenutni sistem ishrane je jednostavno neodrživ”, rekao je on.

Claire Vallée je osvojila Michelinovu zvijezdu za ONA, njen veganski restoran, u Arèsu – prvi za francuski restoran bez mesa. Fotografija: Mehdi Fedouach/Getty
Dominique Crenn je osvojila tri Michelinove zvjezdice za svoj restoran Atelier Crenn, koji ne služi meso od 2018. Fotografija: Daniel Zuchnik/Getty

U Velikoj Britaniji mlađi ljudi prednjače kada je u pitanju prelazak na vegansku ishranu , dok je dostupnost dokumentarnih filmova kao što su Cowspiracy , Seaspiracy i The Game Changers na Netflixu razgovore o ovoj temi.

Čini se da se čak i Michelin vodič, koji je rijetko koristio za dodjeljivanje zvijezda vegetarijanskim i veganskim restoranima, kreće u smjeru biljnog porijekla.

 Prošle godine, restoran ONA Claire Vallée (što je skraćenica od origine non-animale ) u Arèsu, blizu Bordoa, postao je prvi veganski restoran u Francuskoj koji je nagrađen zvijezdom. Oni su također uveli zelene zvijezde, novu nagradu za priznanje održivosti.

Pročitajte više: Najbolja hrana za zaustavljanje opadanja kose

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori