Vrhovni sud SAD-a odbio je Johnson & Johnson žalbu

© JUSTIN SULLIVAN
© JUSTIN SULLIVAN

Američki Vrhovni sud odbio je u utorak prihvatiti žalbu proizvođača lijekova Johnson & Johnson na kaznu od 2,1 milijarde dolara zbog prodaje dječjeg pudera koji sadrži azbest koji uzrokuje rak.

Odluka je zadržala nagradu žirija za tvrtku iz 2018. godine nakon kolektivne tužbe, prvotno utvrđene na 4,7 milijardi dolara, ali kasnije smanjene u žalbenom postupku.

Kao što je uobičajeno, visoki sud nije obrazložio svoju odluku, već je ostavio na snazi ​​presudu saveznog žalbenog suda od prošle godine kojom se podupire novčana kazna.

Dionice tvrtke smanjile su se za 1,8 posto na 166,16 dolara nakon odluke.

Dvojica konzervativnih sudaca na sudu, Samuel Alito i Brett Kavanaugh, izuzeli su se od odluke. Alito je vlasnik dionica tvrtke, a Kavanaughov otac bio je lobist za nju.

Johnson & Johnson kažnjeni su zbog svjesne prodaje popularnih potrošačkih proizvoda koji su sadržavali azbest, posebno svog izuzetno popularnog dječjeg pudera u prahu.

Tvrtka se suočila s tisućama tužbi diljem Sjedinjenih Država tvrdeći da nije upozorila potrošače na rizik od raka od azbesta u svojim proizvodima na bazi talka.

Prošle je godine tvrtka objavila da ukida proizvodnju dječjeg pudera na bazi talk-a u SAD-u i Kanadi, dijelom i zbog "stalne paljbe parničnog oglašavanja" nad proizvodom.

I dalje će prodavati proizvod u ostatku svijeta, dodao je.

PROČITAJTE VIŠE: Bebe bi trebale hodati BOSE, evo i zašto!

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori