Bebe bi trebale hodati BOSE, evo i zašto!

Slatkim cipelama na policama ovih dana teško je odoljeti

Odjeća za bebe danas je veoma važna za novonastale roditelje! Minijaturna verzija tatinih omiljenih tenisica može biti preslatka, ali istraživanja pokazuju da je najbolje da bebe budu bose što je više moguće. Djeci trebaju cipele, naravno, ali topli domovi, igrališta i lokve u blatu rezervisani su za bose noge!


Zašto su gole noge dobre za vašu djecu?

Evo nekoliko razloga zašto:
Omogućava optimalan razvoj stopala. Pri rođenju, kosti na nogama vaše bebe su mekane. Kako raste, kosti se stvrdnjavaju i razvijaju zglobovi, ligamenti i mišići na stopalima. Studije sugerišu da dječje cipele mogu ometati razvoj stopala jer se ono prilagođava cipeli umjesto da se prirodno formira.
Poboljšava okretnost. Kada mališani hodaju bosi, oni obično gledaju prema gore, jer ih informacije koje primaju kroz noge usmjeravaju i čine da se osjećaju sigurno. Cipele blokiraju unos informacija, pa djeca koja ih nose imaju tendenciju da gledaju prema dolje. Cipele također mogu ograničiti širenje nožnih prstiju, što pomaže djeci da ostanu uravnoteženi.
Promoviše svijest. Bosonogost djeci ne samo da oslobađa pogleda i oko sebe, a ne u pod, već im pomaže i da nauče sigurno prelaziti različite površine. Hodanje i trčanje bosih nogu po tvrdim podovima, pijesku, travi, blatu i slično djeci daje samopouzdanje da manevriraju tijelima u različitim okruženjima.

Kad su vam potrebne cipele, birajte mudro


Sad kad smo ukazali na prednosti hodanja bez cipelica, potrebno je da vam damo savjete za obuću za gradske pločnike i snježne terene. Imajte na umu sljedeće:

  • Snažna potpora za gležanj na stražnjoj strani cipele
  • Fleksibilnost u prednjem dijelu cipele radi omogućavanja kretanja stopala
  • Široka prednja strana cipele, kako bi se nožni prsti mogli širiti i kretati
  • Ravni džon koji odgovara podu
  • Izbjegavajte visoke vrhove, jer ograničavaju kretanje gležnja

Slatkim cipelama na policama ovih dana teško je odoljeti. Pokušajte ih koristiti za povremene izlaske, a zatim oslobodite svom djetetu bosu nogu da istražuje i uči o svojoj okolini, svom tijelu i kretanju nogama!

Pročitajte više: Zašto djeca lažu i kako da se roditelji nose s tim

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori