Najveći iranski ratni brod se zapalio i potonuo u Omanskom zaljevu

© Thomson Reuters
© Thomson Reuters

Najveći ratni brod u iranskoj mornarici zapalio se i kasnije potonuo u srijedu u Omanskom zaljevu pod nejasnim okolnostima, što je najnovija nesreća koja je posljednjih godina pogodila jedno od brodova zemlje usred tenzija sa Zapadom.

Požar je počeo oko 02:25 sati, a vatrogasci su ga pokušali obuzdati, izvijestila je novinska agencija Fars, ali njihovi napori nisu uspjeli spasiti 207 metara visokog Kharga, koji je korišten za opskrbu ostalih brodova u floti na moru i izvoditi vježbe vježbanja.

Državni mediji izvijestili su da je 400 vojnika koji su se nalazili na brodu pobjeglo s broda, a oko 20 je pretrpjelo povrede.

Brod je potonuo u blizini iranske luke Jask, nekih 1.270 kilometara (790 milja) jugoistočno od Teherana u Omanskom zaljevu u blizini Hormuškog tjesnaca - uskog ušća Perzijskog zaljeva. Satelitske fotografije kompanije Planet Labs Inc., koje je analizirao Associated Press, pokazale su kako Kharg kod Jaska nema tragova požara već u utorak u 11 sati.

Iranskim društvenim mrežama kružile su fotografije mornara u spasilačkim prslucima koji su evakuirali plovilo dok je za njima gorio požar.

Fars je objavio video gusta, crnog dima koji se dizao s broda u srijedu rano ujutro. Sateliti američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu koji prate požare iz svemira otkrili su požar u blizini Jaska koji je počeo neposredno prije požara koji je izvijestio Fars.

Iranski zvaničnici nisu ponudili razlog za požar na brodu Kharg, iako su rekli da je istraga započela. Dolazi nakon serije misterioznih eksplozija koje su započele 2019. godine ciljajući komercijalne brodove u Omanskom zaljevu.

Američka mornarica je kasnije optužila Iran da je gađao brodove minama, eksplozivom s vremenom, koji su ronioci obično pričvrstili za trup broda.

This undated photo provided by the Iranian army shows navy's support ship Kharg. Kharg, the largest warship in the Iranian navy caught fire and later sank Wednesday, June 2, 2021 in the Gulf of Oman under unclear circumstances, semiofficial news agencies reported. (Iranian army via AP)
© Provided by Associated Press

Iran je to porekao, iako su snimke američke mornarice pokazale kako pripadnici Revolucionarne garde uklanjaju jednu neeksplodiranu minu od hrama s broda.

Napadi su uslijedili u pojačanim tenzijama između SAD-a i Irana nakon što je tadašnji predsjednik Donald Trump jednostrano povukao Ameriku iz nuklearnog sporazuma Teherana sa svjetskim silama. U Beču se nastavljaju pregovori o spašavanju sporazuma.

U aprilu je iranski brod nazvan MV Saviz za koji se vjerovalo da je baza garde i godinama bio usidren u Crvenom moru u blizini Jemena bio na meti napada za koji se sumnja da ga je izveo Izrael.

Eskalirao je dugogodišnji rat u sjeni na Bliskom istoku između dviju zemalja, počev od štrajkova u Siriji, napada na brodove i napada na iranski nuklearni program.

Ured izraelskog premijera u srijedu nije odgovorio na zahtjev za komentarom u vezi s Khargom.

Državna TV i poluzvanične novinske agencije u srijedu su nazvale Kharg, nazvan po ostrvu koje služi kao glavni naftni terminal za Iran, kao "brod za obuku".

Bilo je to jedno od rijetkih brodova u iranskoj mornarici koje je moglo pružiti obnavljanje na moru za druge brodove. Takođe može podizati teški teret i služiti kao polazna točka za helikoptere.

Kao i većina glavnog iranskog vojnog hardvera, Kharg je datirao prije iranske Islamske revolucije 1979. godine. Ratni brod, izgrađen u Britaniji i porinut 1977. godine, ušao je u iransku mornaricu 1984. godine nakon dugotrajnih pregovora.

Ta starija vojna oprema doživjela je fatalne nesreće još u utorak, kada je kvar na sjedištima izbacivača iranskog F-5 iz vremena prije revolucije usmrtio dva pilota dok je letjelica bila parkirana u hangaru.

Posljednjih mjeseci mornarica je lansirala malo veći komercijalni tanker nazvan Makran koji je pretvoren u službu sličnu funkciji kao Kharg.

Potapanje Kharga označava najnoviju pomorsku katastrofu za Iran. 2020. godine, tokom iranske vojne vježbe, raketa je pogrešno pogodila brod broda u blizini Jaska, usmrtivši 19 mornara i ranivši ih 15. Također 2018. godine, razarač iranske mornarice potonuo je u Kaspijskom moru.

PROČITAJ VIŠE: Izraelska policija napala vjernike nakon džuma-namaza u Al-Aksi

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)