Kako da bijele tene ostanu bijele?

Pranje u mašini nije dobra ideja, evo što učiniti umjesto toga!

Kako ocistiti bijele tene
KAKO DA BIJELE TENE OSTANU BIJELE? Pranje u mašini nije dobra ideja, evo što učiniti umjesto toga

Pranje u mašini nije dobra ideja, evo što učiniti umjesto toga! Za razliku od bijele odjeće, tene ne možemo samo ubaciti u mašinu za pranje veša, već je njima potreban poseban tretman kako bi očuvale svoju boju

Bijele tene zahtjevne su za održavanje i teško ih je održati čistima budući da moraju trpjeti svakakve podloge i prljavštinu.

Tokom ljetnih mjeseci ne prljaju se toliko koliko u jesen i zimi. Za razliku od bijelih komada odjeće koje samo možemo ubaciti u mašinu za pranje veša, bijelim tenama potreban je poseban tretman kako bi očuvale svoju boju.

Kako da vam bijele tene uvijek izgledaju kao da su tek izašle iz kutije? Saznajte u nastavku.

Što prije uklonite mrlje

Mrlje treba ukloniti što prije kako se ne bi upile u tkaninu tena. Od vode i sode bikarbone možete napraviti kućnu otopinu za uklanjanje mrlja. Pažljivo ju utrljajte na mrlju i nakon nekoliko minuta ju obrišite vlažnom krpom. Za tvrdokornije mrlje ponovite postupak.

Istresite tene

Prije nego što krenete s čišćenjem, udarite tene jednu o drugu, đonom u đon. Na taj će način blato, prašina i ostale nečistoće prirodno otpasti. Učinite to na otvorenom kako ne biste uprljali podove u domu.

Koristite četkicu za zube

Četkice za zube i inače se koriste za čišćenje teško pristupačnih mjesta. Zgrabite staru četkicu ili krpu koju vam nije žao uništiti. Pomiješajte toplu vodu i sapun te nježno ribajte. Na taj ćete način dosegnuti teško dostupna mjesta.

Foto: Pexela

Što s pertlama?

Zbog svog materijala pertle ćete trebati oprati temeljitije od ostatka tena. Uklonite ih i natopite u toploj vozi s nekim deterdžentom ili otopinom za uklanjanje mrlja.

Uz to, nakon što uklonite pertle, bolje ćete očistiti ostatak tena jer ćete moći doći do svih uglova.

Pravilno odlaganje

Nema smisla truditi se oko čišćenja tena ako ćete ih kasnije samo baciti u policu s drugim blatnjavim cipelama. Ako ih pravilno spremate, duže će biti bijele. Prašina, vlaga i ostala nečistoća u kućanstvu mogu im promijeniti boju. Najbolje ih je pospremiti u originalnu kutiju u kojoj su došle.

Ne stavljajte ih u mašinu za veš

Mnogi ljudi griješe kada bijele teneperu u mašini. Iako je to najjednostavniji način čišćenja, možete oštetiti materijal. Stoga izbjegavajte mašinu za veš i očistite ih na ruke.

Pertle su jedini dio tenakoji je preporučljivo prati u mašini, ali bez centrifuge jer ona može oštetiti krajeve te se pertla može skupiti.

Ne pretjerujte s čišćenjem

Iako je pohvalno što pazite na tene, svakodnevno čišćenje može prouzročiti propadanje materijala, a bijela će boja početi blijedjeti.

Pročitaj više: Blistav dom uz 5 jednostavnih navika nedjeljnog čišćenja

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)