Voda i dnevni unos: Pijete li dovoljno vode?

pexels-daria-shevtsova-1458671
http://akter.ba/wp-content/uploads/2021/03/pexels-daria-shevtsova-1458671.jpg

Voda je sastavni dio ljudskog tijelo, zauzimajući oko 60%. Obično se preporučuje da pijete osam časa vode dnevno, što je otprilike 237 ml. Iako ovo pravilo nije nužno, važno je ostati hidriran.

Voda pomaže u povećanju tjelesnih performansi

Ako ne ostanete hidratizirani, vaše tjelesne performanse mogu patiti. To je posebno važno tokom intenzivnog vježbanja ili velikih vrućina. Dehidracija može dovesti do promjene kontrole tjelesne temperature, smanjene motivacije i povećanog umora. Također, može učiniti vježbanje puno težim, i fizički i psihički.

Pokazalo se da adekvatna hidratacija sprječava da se to dogodi. Ona može čak i smanjiti oksidativni stres, što nije čudo ako uzmete u obzir da mišići čine oko 80% vode.

Ona značajno utieče na nivo energije i rad mozga

Vaš mozak je pod snažnim uticajem vašeg stanja hidratacije. Istraživanja pokazuju da čak i blaga dehidracija, poput gubitka 1–3% tjelesne težine, može naštetiti mnogim aspektima funkcije mozga.

Gubitak vode od 1–3% jednak je oko 1,5–4,5 kilograma gubitka tjelesne težine za osobu koja je teška 68 kilograma. To se lako može dogoditi uobičajenim svakodnevnim aktivnostima, a kamoli tokom vježbanja ili velike vrućine. Mnoga druga istraživanja, s ispitanicima od djece do starijih odraslih , pokazala su da blaga dehidracija može narušiti raspoloženje, pamćenje i rad mozga.

Photo by Andrea Piacquadio Izvor: Pexels

Koristite vodu pri prevenciji i liječenju glavobolje

Dehidracija kod nekih osoba može potaknuti glavobolju i migrenu. Istraživanja su pokazala da je glavobolja jedan od najčešćih simptoma dehidracije. Na primjer, istraživanje na 393 osobe otkrila je da je 40% ispitanika doživjelo glavobolju kao rezultat dehidracije. Međutim, neke su studije pokazale da konzumiranje vode može pomoći u ublažavanju glavobolje kod onih koji imaju česte i jake.

Voda vam može pomoći u liječenju kamena u bubrezima

Ova bolna pojava rezultat je nakupljanja mineralnih kristala koji nastaju u mokraćnom sistemu. Postoje određeni dokazi da unos vode može pomoći u prevenciji stvaranja kamenja u bubrezima kod ljudi koji su prethodno bolovali od istog. Veći unos tekućine povećava količinu urina koji prolazi kroz bubrege. To razrjeđuje koncentraciju minerala, pa je manja vjerovatnoća da će rastvoriti nakupine.

Čak i blaga dehidracija može utjecati na vas psihički i fizički. Obavezno konzumirajte dovoljno vode svaki dan , bez obzira je li vaš cilj popiti 2 litra ili druga količina. To je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje cjelokupno zdravlje.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)