Historija mobitela: Koji je prvi mobilni uređaj bio na tržištu?

Iako se većina nas osjeća kao da nam je mobilni uređaj esencijalan za svakodnevno funkcionisanje, on zapravo ne postoji dugo. Mobiteli kakve danas poznajemo tu su u posljednih 20 godina.

Kada je izumljen prvi mobilni uređaj?

Mobilni telefoni, posebno pametni koji su danas postali naši nerazdvojni saputnici, relativno su novi. Međutim, historija mobilnih telefona seže u daleku 1908. godinu kada je u Kentuckyju izdan američki patent za bežični telefon. Ono su izumljeni još četrdesetih godina prošlog stoljeća kada su inženjeri koji rade u AT&T razvili ćelije za bazne stanice mobilnih telefona. Prvi telefoni bili su zapravo samo dvosmjerni radio koji je ljudima, poput taksista i hitnih službi, omogućavao komunikaciju.

Motorola je 3. aprila 1973. bila prva kompanija koja je masovno proizvela prvi ručni mobitel. Ovi se rani uređaji često nazivaju 0G mobiteli ili mobiteli nulte generacije.

Tri mobilna uređaja koja su ušla u historiju

Nokia 7110

Izvor: Wikipedia

Nokia 7110 je uređaj koji je posjedovao prvu slušalicu koja sadrži WAP preglednik. To je značilo da je ovaj uređaj iz 1999. bio sposoban za pregledavanje interneta. Riječ je o nevjerovatno sporoj verziji, ali je bila korisna da većinu ljudi.

Nokia 3310

Izvor: wikipedia

Nokia 3310 je uređaj iz 2000.-ih godina koji svi dobro pamtimo. Predstavlja jedan od najprodavanijih telefona svih vremena. Baterija je trajala danima, i bila je lagana težine svega 133 grama. Nokia 3310 posjedovala je prilagodljive melodije zvona i tihi način „vibriranja“.

U historiju je ušla i čuvena igrica na uređaju „Snake“.

Motorola Razr V3

Izvor: wikipedia

Ovaj mobilni telefon je iz 2004. godine. Motorola Razr V3 posljednji je sjajni preklopni telefon. Bio je nevjerojatno tanak, sa samo 14 mm. Neobično za to vrijeme, imao je i aluminijsko kućište. Ironično, neodoljiv uspjeh Razra vjerojatno je bio glavni uzrok pada Motorole.

Pametni telefoni sada su postali dostupni svima. Podrazumijeva se da vaš telefon ima više kamera, dosta memorije i izdržljivu bateriju. Ipak, unatoč svemu tome, Nokia 3310 ostat će telefon o kojem se najviše govori iz godine u godinu kao nostalgija za starijim, jednostavnijim uređajima.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)