4 vitamina koja je dobro uzimati prije vakcine protiv koronavirusa

KOje vitamine treba uzimati
Dodaci prehrani najdirektniji su način na koji možete uticati na zdravlje vašeg imunološkog sistema

Ako vi ili vaši najmiliji još niste vakcinisani, možda biste trebali uzeti određene vitamine koji mogu spriječiti jaku reakciju na vakcinu, kaže dr. Andrew Myers.

Ako se nalazite u ostatku još uvijek nevakcinisane populacije, dr. Andrew Myers, naturopat, koautor buduće knjige "Pojednostavljivanje zagonetke Covid-19", govori koji vitamini vam mogu pomoći da ojačate imunitet prije vakcine.

"Što je imuni sistem pojedinca jači, to bolje reagira na vakcinu", rekao je Myers za ETNT Health.

"Dodaci prehrani najdirektniji su način na koji možete kratkoročno uticati na zdravlje vašeg imunološkog sistema. Sljedeće hranjive tvari ključne su za jačanje vašeg imuniteta", rekao je.

Vitamin K2

Prema Myersu, vitamin K2 jedna je od pet osnovnih hranjivih tvari za jačanje imuniteta. Myers kaže da rezultati istraživanja koje je provela dr. Grace McComuse pokazuju da su nedovoljne razine vitamina K2 izravno povezane s našom osjetljivošću na covid-19. K2 se uglavnom nalazi u određenim životinjskim i fermentiranim namirnicama, koje većina ljudi ne jede u velikim količinama, pa je dobro odlučiti se za suplemente. Međutim, prije nego što se odlučite za uzimanje dodataka, uvijek se trebate posavjetovati s liječnikom.

Vitamin D3

"Vitamin K2 i vitamin D3 imaju sinergijski učinak na poboljšanje sposobnosti našeg tijela da stvori snažan imunološki odgovor i regulira upalu", objasnio je Myers.
D3, vrsta vitamina D, nalazi se samo u hrani životinjskog podrijetla: masnoj ribi i ribljem ulju, jetri, žuči i maslacu, kao i u dodacima prehrani.
"Ako netko pati od nedostatka hranjivih sastojaka, tada njegov imunološki sistem neće raditi na optimalnom nivou", rekla je nutricionistica Katherine Basbaum za Daily Press.

Vitamin C.

Još jedan potencijalno koristan vitamin prije primanja covid vakcine je vitamin C. Vitamin C potreban je za funkcioniranje krvnih žila, hrskavice, mišića i kolagena u kostima.
"Vitamin C je antioksidans koji pomaže u zaštiti stanica od uticaja slobodnih radikala. Slobodni radikali mogu uticati na bolesti srca, rak i druge bolesti", rekli su stručnjaci Mayo.
Međutim, neki američki liječnici rekli su za portal Eat Good: "Nema dovoljno istraživanja koja podupiru ideju da će protuupalna hrana ili dodaci poput vitamina C učiniti vakcinu covid-19 učinkovitijim. Ali općenito, jesti hranu s visokim hranjivim sastojcima a uzimanje vitamina C pomaže imunološkom sistemu.

Cinkov

Cink aktivira enzime koji razgrađuju bjelančevine na viruse i bakterije kako bi se mogli daleko manje širiti. Uz to, hranjiva tvar povećava aktivaciju stanica odgovornih za borbu protiv infekcije, rekao je Myers.
Nalazi studije iz aprila 2020. objavljene u International Journal of Molecular Medicine sugeriraju da cink podupire antivirusni imunitet i smanjuje upalu u tijelu. Cink možete dobiti kroz grah, mliječne proizvode, školjke i cjelovite žitarice.

Omega-3 masne kiseline

Myers također savjetuje ljudima da uzimaju omega-3, bilo iz koncentriranog ribljeg ulja ili iz veganskih izvora, kao mjeru za jačanje imuniteta. Najvažnije omega-3 masne kiseline su alfa-linolenska kiselina (ALA) koja se nalazi u uljima sjemenki lana, soje i repe - eikosapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA). EPA i DHA nalaze se u raznim vrstama plodova mora. Omega-3 masne kiseline važne su sastavnice membrana koje okružuju stanice u tijelu.

Koliko bi vitamini trebali biti učinkoviti?

"Na biološkom nivou, vitamini se apsorbiraju za nekoliko sati. Imaju trenutne metaboličke učinke, djelujući kao antioksidanti kako bi zaštitili stanice ili kao posrednici uključeni u proizvodnju hormona", rekla je nutricionistica dr. Carrie Ruxton za portal Netdoctor.
Međutim, postoji niz uzročnika koji mogu uticati na njihovu djelotvornost i spriječiti da ih tijelo apsorbira u potpunosti ili u potpunosti.

Pročitaj više: ŽELITE DA SMRŠATE? Jedite ovih 6 namirnica koje mogu da smanje apetit!

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori