Kako testirati ispravnost rada antivirusnog programa?

Sigurnost računala danas uvelike ovisi o antivirusnom programu koji se koristi. Mnogi korisnici ga često instaliraju ili uzmu u obliku pretplate te nakon toga zanemare provođenje daljnjih testiranja ili provjera rada.

Antivirusni program je dodatni financijski izdatak i svakako bi s kupovinom takvog softvera sigurnosni problemi trebali biti trajno ili do određenog roka riješeni, ali postoje neki alati i postupci s kojima se mogu testirati njegovi učinci kod prevencije malware napada.

Svaki korisnik bi prije svega trebao provjeriti ako je antivirusni program koji se koristi ažuriran. Jednostavno ga je potrebno otvoriti i vidjeti ako se nudi neko novo ažuriranje, ali zapravo većina antivirusnih programa ispisuje poruke kad im je licenca istekla. Vrlo važno je stalno provoditi ažuriranja antivirusnih programa jer novi virusi doslovno nastaju svaki dan i optimalna zaštita ne može postojati ako ažuriranjem nisu pokriveni novi oblici potencijalnih napada.

Radi li uopće vaš antivirusni program? Ovo je možda previše banalno pitanje, ali nikad ne možemo znati ako je s antivirusnim programom sve u redu dok ga ne testiramo. Za to izvrsno može poslužiti tzv. EICAR testna datoteka. Radi se o datoteci koja nije pravi virus i nema maliciozni sadržaj, ali ima niz kodova na koje antivirusni program mora reagirati ako ispravno radi. Na službenoj Eicarovoj web stranici možete skinuti testnu datoteku.

Anti-Malware Testing Standards Organisation je inozemna organizacija koja radi na poboljšavanju testiranja sigurnosti računala. Na službenoj stranici organizacije postoji niz testova koji na različite načine provjeravaju spremnost vašeg antivirusnog programa na razne oblike napada od phishing web stranica do komprimiranih datoteka i sustava na oblaku.

Želite li provesti test reakcije vašeg antivirusnog programa na potencijalne prijetnje od praćenja aktivnosti kao što su unosi preko tipkovnice, sadržaj na zaslonu ekrana, web kamera ili međuspremnik na računalu, u tom slučaju svakako posjetite stranicu za skidanje alata SpyShelter Test Tool. Njime ćete napraviti jako korisno testiranje koje je prvenstveno usmjereno za suzbijanje napada tzv. keyloggera, malicioznih programa koji prate i bilježe unose na tipkovnici za krađu podataka.

AV Comparatives je web stranica koja se može preporučiti ako želite vidjeti testne rezultate antivirusnih programa različitih proizvođača. Testiranja su provođena po raznim kategorijama i ako već imate antivirusni program ili ga tek kupujete, ovo je najbolje mjesto za testiranje njegovih performansi i za uočavanje potencijalnih slabih točaka.

antivirus programi

Uz testiranje antivirusnog programa može se preporučiti i test vašeg vatrozida. Vatrozid je softver koji filtrira i provjerava informacije koje se prenose vašom internetskom vezom, a za testiranje njegovog ispravnog rada na web stranici ShieldsUP kliknite na gumb „Proceed“ i napravite tzv. „GRC’s Instant UPnP Exposure Test“.

Stranica će nakon toga probati pristupiti vašem usmjerivaču (routeru) sa slanjem zahtjeva za informacijama. Ako vaš vatrozid ispravno radi, tražene informacije ne bi smjele biti dostavljene i pristup bi se morao blokirati.

Najbolji antivirusi za Windows 7

Još jedan koristan test koji vas obavještava o potencijalnim prijetnjama je skeniranje uređaja spojenih na mrežu. U svakom kućanstvu ili radnom prostoru mnogi su uređaji spojeni na mrežu, ali često nismo svjesni kako neki od njih nemaju potrebnu zaštitu. Avira Home Guard je koristan alat koji utvrđuje koji su sve uređaji spojeni na vašu mrežu i traži sigurnosne probleme kod njih.

Preuzeto: pcchip.hr

PROČITAJTE VIŠE: Dell zatvara dvanaest godina staru sigurnosnu rupu

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori