Dell zatvara dvanaest godina staru sigurnosnu rupu

Proizvođač računala Dell objavio je sigurnosnu zakrpu koja je potencijalno važna za "stotine milionana Dell računala".

Dell zatvara dvanaest godina staru sigurnosnu rupu
Vlasnici računala Dell trebali bi odmah instalirati ažuriranje

Milioni računara pogođeni

Vlasnici računala Dell trebali bi odmah instalirati ažuriranje. Proizvođač računala upozorava na ranjivost koja utiče na uređaje izgrađene između 2009. i 2021. godine.

Proizvođač računala Dell objavio je sigurnosnu zakrpu koja je potencijalno važna za "stotine milionana Dell računala". 

IT sigurnosna kompanija SentinelOne , otkrila je ukupno pet ranjivosti u Dellovom softveru. Tačnije, ovo je upravljački program koji uvozi takozvana ažuriranja firmvera u Dellove proizvode.

Firmware je osnovni operativni softver računarskog hardvera, operativni sistem pod operativnim sistemom, koji programima poput Windows-a omogućuje da se prvo obrate hardveru. To je vjerojatno jedan od razloga zašto je pogreška klasificirana kao potencijalno vrlo opasna. Napadači bi mogli iskoristiti ranjivost kako bi stekli proširena prava na žrtvinom računaru. Na primjer, odatle možete preuzeti kontrolu nad računarom ili pristupiti mreži kompanije.

Kako izvještava SentinelOne, problematični softver može se naći u računarima koja su proizvedena između 2009. i danas. Uključuju popularne serije prijenosnika kao što su XPS13 i XPS15, ali također i OptiPlex računara i Alienware računala, kao i neke priključne stanice za prijenosnike.

Stotine pogođenih modela

Nejasno je na koliko točno uređaja utječe, bez obzira na procjenu SentinelOnea. Dell na svom web mjestu navodi gotovo 400 pogođenih modela . Budući da je tvrtka, zajedno s Lenovoom i HP-om, jedan od tri najveća svjetska proizvođača računara i samo u četvrtom tromjesečju 2020. prodala više od 13 milijuna računara , taj bi broj zapravo mogao biti u rasponu od tri znamenke.

Prema SentinelOneu, zasad nema dokaza da je ranjivost aktivno iskorištena. Najkasnije nakon što su informacije javno dostupne, trebali biste osigurati Dell računala od mogućih napada. Na informativnoj stranici o sigurnosnim prazninama kompanija daje savjete kako postupiti.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori