Večeras od 21 sat oštrije mjere u Kantonu Sarajevo

Novi set epidemiološko-restriktivnih mjera koje je kasno sinoć na sjednici donijela Vlada Kantona Sarajeva stupa na snagu večeras u 21 sat i bit će obavezujući za građane ovog kantona narednih 15 dana.

Na sinoćnjoj sjednici, koja je održana zbog pogoršane epidemiološke situacije u KS i kontinuiranog rasta broja novozaraženih, donesena je odluka o postrožavanju postojećih epidemioloških mjera, a donesene su i neke nove.

Tako je postojeći policijski sat, koji je bio na snazi u ovom kantonu u trajanju od 23 do 5 sati dodatno pomjeren, tako da sada počinje u 21 sat, a završava u isto vrijeme.

Druga odluka koju je Vlada sinoć donijela odnosi se na potpunu obustavu rada svih ugostiteljskih objekata u narednih 15 dana, međutim, dozvoljena će biti dostava hrane i pića za ugostitelje koji takvu uslugu imaju.

Policijski sat ne obavezije uposlenike koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju pandemije koronavirusa na području KS, uposlenici kojima se rad odvija u smjenama, međugradski i međunarodni prijevoz putnika, taksi služba, kao i vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu. Svi oni moraju imati odobrenje poslodavaca za kretanje u periodu od 21 sat do 5 sati ujutro narednog dana.

Donesen je i zaključak o produžavanju svih postojećih mjera koje su bile na snazi u Kantonu Sarajevo, a odnose se na obavezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom i u zatvorenim prostorima, držanje fizičke distance, zabrane okupljanja, obustave nastave itd.

Vlada KS je Skupštini proslijedila na razmatranje Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo kako bi se osigurale naknade poslovnim subjektima koji su ugroženi epidemiološkom situacijom.

Podsjećamo, na jučerašnjoj sjednici Parlamenta FBiH nije usvojen prijedlog da se na području FBiH uvede stanje prirodne nesreće, a Vlada je odbila prijedlog da se na čitavom području ovog entiteta uvedu oštrije mjere.

Izvor: Klix.ba

Pročitajte više: Kanton Sarajevo ide u zatvaranje ugostiteljskih objekata, produžava se i policijski sat

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)