Uštedite novac: Savjeti za pravilno korištenje mašine za veš

Washing machine
Photo by RODNAE Productions Izvor: Pexels

Svi kućanski aparati koje imamo u našem domu troše dosta električne energije. Učinkovitost jednog uređaja ovisi o tome koliko ga dobro koristimo. Možete da uštedite novac uz nekoliko jednostavnih trikova.

Mašina za veš troši veliku količinu energije za svoj rad. Kupovina uređaja koji ima ugrađenu energetsku štednji nije dovoljna. Međutim, to možete promijeniti adekvatnim korištenjem.

Veličina mašine za veš

Prvi savjet svakako jeste da razmislite o veličini mašine za veš koja može odgovoriti vašoj potrebi. Veće mašine će trošiti više električne energije, stoga odaberite mašinu prema veličini i zahtjevima vaše porodice.

Težina veša koji se pere

Uvijek punite mašinu za veš optimalno. Premalo napunjena mašina ne znači da će trošiti manje energije. Slično tome, nemojte ni da peopteretite mašinu. To će rezultirati oštećenim ležajem bubnja i remena. Preopterećena mašina za veš ne pere adekvatno. Voda ne može ravnomjerno da dođe do svakog komada.

Pravi i adekvatni deterdžent

Koristite odgovarajuću vrstu deterdženta. Pogrešan izbor može dovesti do višestrukih ciklusa pranja kako bi se pravilo oprala vaša odjeća. Sve to dovodi do gubitka vode i električne energije. Uvijek koristite deterdžente koji preporučuju proizvođači za pranje odjeće.

Toplo pranje vam nije uvijek potrebno

Topla voda mnogo više troši u odnosu na hladno pranje. Stoga, ako nije potrebno, ne perite odjeću na vrućim programima. Kada god je to moguće, operite je gladnom vodom i uštedite novac na računima za struju.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori