Uskoro druga faza masovne imunizacije u KS nakon dolaska vakcina iz COVAX mehanizma

Uskoro druga faza masovne imunizacije u KS nakon dolaska vakcina iz COVAX mehanizma
Foto: Anadolu Agency

Ademir Spahić, glavni tehničar JU Dom zdravlja KS potvrdio je da će KS dobiti 1.200 doza iz prvog kontingenta vakcina iz EU i 6.000 koje je nedavno donirala Kina

Druga faza masovne imunizacije stanovništva Kantona Sarajeva (KS) protiv COVID-19 trebala bi početi nakon što Bosni i Hercegovini budu isporučene nove doze vakcina u okviru COVAX mehanizma koje se očekuju do kraja sedmice, javlja Anadolu Agency (AA)

Kako je za AA potvrdio Ademir Spahić, glavni tehničar JU Dom zdravlja KS dolaskom prvog kontingenta od 10.530 doza BioNTech/Pfizer vakcina protiv koronavirusa iz Evropske unije (EU) Kanton Sarajevo će dobiti 1.200 vakcina, što je dovoljno za imunizaciju 600 osoba.

"Imamo i donaciju iz Kine, odnosno 50.000 doza koje su došle na državnom nivou. Za KS će biti izdvojeno 6.000 doza kineskih vakcina. Obećano je da će putem COVAX-a, do 9. maja doći još doza BioNTech/Pfizer vakcina. Tada bi po planu vakcinacije koju je izradio Zavod za javno zdravstvo KS krenuli sa daljom imunizacijom građana", rekao je Spahić.

Prva faza imunizacije građana KS starijih od 75 godina je završena 27. aprila, kada je iskorišteno 12.800 doza AstraZeneca vakcine dodijeljenih Kantonu Sarajevo u prvom kontingentu.

Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine u aprilu je potvrđena isporuka 100.620 doza vakcina protiv oboljenja COVID-19 proizvođača Pfizer, a u okviru COVAX mehanizma. Tada je saopšteno da će navedene doze vakcina u BiH stići u sedmici od 3. do 9. maja 2021. godine ovisno o planu isporuke proizvođača. Vakcine će biti isporučene u jednoj alokaciji.

Iz mehanizma EU4Health, a posredstvom Vlade Austrije u okviru kojeg je jučer u BiH stiglo više od 10.000 doza, očekuje se ukupno 214.000 doza Pfizerovih vakcina do avgusta, a putem istog mehanizma očekuje se i 380.000 doza AstraZeneca vakcina iz Poljske.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je u utorak na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu kako se očekuje da do kraja drugog kvartala ove godine bude isporučeno blizu milion doza anticovid vakcina, uključujući i mehanizam COVAX i vakcine koje direktno nabavljaju entitetske vlade.

Pročitaj više: BiH: Stigle vakcine protiv koronavirusa iz Evropske unije

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori