Cavusoglu u Sarajevu: Turska će nastaviti podršku BiH, pogotovo u borbi protiv pandemije

Najavio je Cavusoglu da će u drugoj polovici juna u Antaliji biti održan sastanak delegacija zemalja jugoistočne Evrope

Cavusoglu u Sarajevu: Turska će nastaviti podršku BiH, pogotovo u borbi protiv pandemije
Cavusoglu i Turković u Sarajevu

Šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu rekao je kako je i jučer u Sloveniji kazao da anonimni papiri nikome ne donose korist i kako su opasni ne samo po BiH, već i po cijelu regiju i Evropu

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je kako njegova zemlja nastavlja podršku Bosni i Hercegovini, uključujući i podršku u borbi protiv pandemije i projektu izgradnje autoputa Sarajevo – Beograd, javlja Anadolu Agency (AA).

Šef turske diplomacije Cavusoglu jučer je doputovao u Sarajevo, a danas se sastao sa zamjenicom predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministricom vanjskih poslova Biserom Turković.

Nakon tet-a-tet sastanka s Turković i sastanka proširenih delegacija ministarstava dvije zemlje, Cavusoglu se zahvalio na gostoprimstvu i izrazio zadovoljstvo boravkom u Sarajevu.

“Danas smo imali veoma koristan sastanak. Razmotrili smo načine na koje bi mogli naše odlične političke odnose proširiti i na sva druga polja. Želim posebno naglasiti da ćemo nastaviti pružati snažnu podršku Bosni i Hercegovini, a posebno u borbi protiv pandemije COVID-19“, naglasio je Cavusoglu.

Ističući kako trgovinska razmjena između Turske i BiH nije opala ni u uvjetima pandemije, Cavusoglu je kazao da je došlo do rasta izvoza iz BiH i da će strane nastaviti raditi na nastavku trenda ka balansiranju te razmjene.

Delegacije su razgovarale o nizu projekata, uključujući i najvažniji projekt izgradnje autoputa Sarajevo – Beograd, a Cavusoglu je izrazio zadovoljstvo činjenicom da Vijeće ministara BiH danas treba ratificirati Sporazum o infrastrukturnoj i transportnoj saradnji.

“Razmijenili smo mišljenja i o aktuelnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini i regiji. Mi snažno podržavamo političko jedinstvo, teritorijalnu cjelovitost, mir i prosperitet BiH. Raduje nas da su nakon 12 godina u Mostaru održani lokalni izbori. U posljednje vrijeme su bili aktivni nekakvi papiri o temi cjelovitosti BiH i mi smo odmah iznijeli svoj stav o tome. Danas ponovo naglašavamo kako su takve teme i rasprave opasne, ne samo po BiH, već po cijelu regiju i Evropu“, poručio je Cavusoglu.

Dodao je kako kruženje takvih zlonamjernih anonimnih papira nikome ne donosi korist te je dodao kako je o tome jučer razgovarao i sa zvaničnicima Slovenije.

“I u Sloveniji sam rekao da ovi anonimni papiri nikome ne mogu biti od koristi“, istakao je turski ministar vanjskih poslova.

Poručio je kako Turska podržava integraciju BiH i zemalja Zapadnog Balkana u evropske i atlantske institucije i kako nastavlja doprinositi stabilnosti i miru na bazi rada trilateralnih mehanizama Turska – BiH – Srbija i Turska – BiH – Hrvatska.

Najavio je Cavusoglu da će u drugoj polovici juna u Antaliji biti održan sastanak delegacija zemalja jugoistočne Evrope, a potom i prvi Antalija diplomatski forum na kojem bi trebala učestvovati i ministrica Turković.

Na upit novinara o nastavku pomoći Turske u jeku borbe protiv pandemije, Cavusoglu je kazao da Turska nabavlja vakcine od različitih dobavljača i uskoro očekuje proizvodnju i domaćih vakcina te je poručio da će u tom kontekstu i u skladu s mogućnostima nastaviti pomagati i Bosni i Hercegovini i njenom narodu.

Prokomentirao je i nastavak projekta izgradnje autoputa Sarajevo – Beograd u kontekstu negativnih posljedica pandemije po globalnu ekonomiju. Cavusoglu je kazao kako je taj projekt već započet iz Srbije i kako su u toku pripreme i u BiH, a da ga Turska snažno podržava i vjeruje u njegovu uspješnu realizaciju.

“Umjesto proturanja papira nepoznatih autora koji izazivaju rasprave koje nikom ne koriste, a za koje su nam i u Sloveniji rekli da to nisu uradili i pustili u javnost, dakle, umjesto takvih stvari koje razdvajaju, trebamo se usredotočiti na projekte koji povezuju zemlje i narode u regiji. Pod vodstvom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Turska je postavila takvu viziju i pridaje važnost i podržava projekt autoputa Sarajevo – Beograd“, zaključio je Cavusoglu.

Šef turske diplomacije Cavusoglu se danas sastao i sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Miloradom Dodikom i članovima Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, a tokom dana će se sastati i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom te članovima Kolegijuma Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Prije dolaska u Sarajevo, Cavusoglu je boravio i u posjeti Sloveniji tokom koje se u Ljubljani sastao sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Anžeom Logarom, premijerom Janezom Janšom i predsjednikom Borutom Pahorom.

Pročitaj više: Slovenski zastupnici u EU pisali Charlesu Michelu: Odbijte “non paper”

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori