Uhapšeni u Bijeljini sumnjiče se za ubistvo 22 osobe 1992., a među njima i sedmero djece

Uhapšeni za ratne zločine

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine su se oglasili povodom jutrošnjeg hapšenja u Bijeljini i Sokocu povodom ratnih zločina. Oni navode da se zločin, zbog kojeg je uhapšeno sedam osoba, desio u selu Balatun kod Bijeljine.

"Postupajući po nalogu tužitelja Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA-e u više gradova u BiH lišili su slobode 7 osumnjičenih osoba", naveli su oni.

Nezvanično, riječ je o ratnim dešavanjima u Bijeljini tokom septembra 1992. godine, iz Tužilaštva BiH su zvanično potvrdili da se osumnjičeni terete da su kao pripadnici policijskih struktura Republike Srpske ​učestvovali u ubistvu 22 osobe bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo sedmero djece i osam žena.

"Među osumnjičenima koji su lišeni slobode su i osobe koje se terete za direktno učešće u egzekucijama žrtava", rečeno je iz Tužilaštva.

Oni su u noći sa 24. na 25. septembar odvedeni iz svojih domova u Bukreštu u selo Balatun kod Bijeljine. Gdje su, kako se pretpostavlja, pobijeni i bačeni u Drinu. U historijskim podacima o ovom događaju se navodi da su ih vjerovatno ubili pripadnici Specijalne jedinice MUP-a RS pod nadzorom lokalne policije. Pretpostavlja se da je sve bilo pod direktnom komandom tadašnjeg ministra MUP-a RS Miće Stanišića i njegovog zamjenika Tome Kovača.

Ubijene su porodice Sarajlić, Sjemenović i Malagić, a preživjeli godinama traže pravdu.

"Tužilaštvo BiH zahvaljuje se pripadnicima SIPA-e BiH i OSA-e BiH na saradnji i zajedničkim naporima u procesuiranju ovog predmeta. Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu. Koji će nakon ispitivanja odlučiti o daljnjim aktivnostima u predmetu", rečeno je iz Tužilaštva BiH.

IZVOR: KLIX

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori