Općina Stari Grad optužila Općinu Centar da najužu jezgru grada pretvara u buvljak i vašar

Sarajevo

Općina Stari Grad optužila Općinu Centar da najužu jezgru grada pretvara u buvljak i vašar
Foto: Općina Centar

U Općini Stari Grad Sarajevo optužili su Općinu Centar da na razgraničenju ove dvije općine dopušta, kako su naveli, neprimjeren sadržaj.

Kako su saopćili, više puta su tražili od Općine Centar da hitno pristupi uklanjanju estetski neprimjerenih sadržaja sa javne površine koja se nalazi na razgraničenju dvije općine, kao što su aparat za cijeđenje soka, prodaja ulaznica, prodaja odjeće, kišobrana i drugo.

Tvrde da na sve njihove apele i pozive da, kako su istakli, zajedničkim snagama vrate dostojanstven izgled najužoj gradskoj jezgri, Općina Centar je ostala nijema i gluha, piše Klix.ba.

"Očito da menadžment ove lokalne samouprave profit i zaradu od izdavanja javne površine za sve i svašta stavlja ispred svega drugog", poručili su.

Naglasili su da Općina Stari Grad kontinuirano provodi inspekcijski nadzor na svom dijelu, uklanja bespravno postavljene reklame i druge sadržaje te kontroliše zauzimanje javnih površina, Općina Centar, kako su saopćili, nastavlja praksu pretvaranja najuže jezgre u buvljak i vašar.

"Najnoviji primjer toga je postavljanje rogobatne najlonske konstrukcije na javnoj površini u ulici Gajev trg - na razgraničenju općina. Ova konstrukcija postavljena je uz poslovni prostor u vlasništvu Općine Stari Grad gdje se nalazi kafić Parentino", naveli su.

Pozivajući se na njima dostupne informacije, vlasnik konstrukcije je predao zahtjev Općini Centar za korištenje javne površine za ovu namjenu, ali rješenje još nije dobio.

"Stoga, pozivamo Općinu Centar da uputi na teren svoje inspektore i da djeluju u skladu s ovlastima te da još jednom razmotre da li će dozvoliti ovakav sadržaj na ovoj lokaciji", potcrtali su.

Napomenuli su da se radi o lokaciji proglašenoj historijskim urbanim krajolikom i nacionalnim spomenikom gdje "nikako nije mjesto ovakvim sadržajima".

Pročitajte više: Opština Stari Grad odbila umanjiti kiriju Muzeju ratnog djetinjstva

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori