Zenica na nogama zbog hapšenja gradonačelnika Fuada Kasumovića

Zenica na nogama zbog hapšenja

Za godinu je izgradio Zenicu i okolna mjesta, što ovi do sada nisu mogli za mojih 56 godina, kaže Softić

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona jučer je zatražilo jednomjesečni pritvor za gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, a kojeg je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) predala u nadležnost Tužilaštva ZDK. S njim je predat i bivši gradski pravobranilac Zlatko Osmanović.

U nadležnost Tužilaštva već su predate četiri uhapšene osobe. Radi se o revizoru Grada Zenica Asmiru Mašiću, zaposlenici Gradske uprave Almiri Baručiji-Kapidžić, bivšem predsjedniku Nadzornog odbora "Zenicatransa", a sada direktoru JP "Grijanje" Vahdetu Drini te bivšem direktoru "Zenicatransa" Besimu Husakoviću.

Skup podrške

- Osumnjičenima se stavlja na teret da su od početka 2017. do 21. decembra 2020. godine poduzimali nezakonite radnje s ciljem umanjenja imovine Društva JKP "Zenicatrans-prevoz putnika" d.d. Zenica u vrijednosti Autobuske stanice te njenog prenošenja po osnovu nepostojećeg duga Društva prema Gradu Zenici u vlasništvo Grada, s ciljem prouzrokovanja stečaja nad društvom te istovremeno s ciljem oštećenja povjerilaca i onemogućavanja Porezne uprave FBiH kao najvećeg povjerioca Društva, da naplati svoja dospjela potraživanja prema poreznom obvezniku - saopćeno je iz Tužilaštva.

Za sve njih je, nakon obrade u prostorijama Tužilaštva ZDK, već određena mjera zadržavanja u prostorijama policije. Do zaključenja ovog izdanja našeg lista oni nisu pušteni.

Međutim, građani Zenice u velikom broju podržavaju gradonačelnika i mnogo je onih koji smatraju da je izložen montiranom političkom procesu.

Dok je trajao proces u Tužilaštvu ZDK, svega nekoliko metara dalje, brojni građani Zenice i jučer su u velikom broju došli na spontano okupljanje kako bi pružili podršku prvom čovjeku Grada. Na skupu podrške zeničkom gradonačelniku obratili su se članovi “Zeničke inicijative – Kasumović Fuad”, koji su najavili da, ukoliko dođe do pritvora, slijede masovniji protesti ispred Tužilaštva ZDK, a za danas su najavili proteste u 11 sati.

Riječ građana

Skupu je prisustvovao Ismet Softić, koji je rekao da se Kasumović do sada pokazao kao najpošteniji, najpravedniji i najškolovaniji gradonačelnik.

- Za godinu je izgradio Zenicu i okolna mjesta, što ovi do sada nisu mogli za mojih 56 godina. Ako se u ovom društvu nađe neko pošten, on njima ne odgovara i takvima se podmeće, kao što se sada dešava s Kasumovićem - rekao je Softić.

Podršku Kasumoviću dao je i Edin Koluhović, koji ističe da je prvi čovjek Zenice pošten čovjek.

- Čini se velika nepravda prema njemu - kazao je Koluhović.
Mujaković: Teško mi je što je pritvoren

FOTO: A. ČENGIĆ

Mevla Mujaković, koja živi u naselju Stranjani u blizini Zenice, kaže da joj u proteklih 20 godina niko nikada nije došao da je obiđe, osim Kasumovića.

- Pitaju me šta mi treba. Ja kažem ništa, samo da sjednu sa mnom, da kafu popiju. I samo je moj Fudo došao da me obiđe. Ovi iz SDA su mi dolazili uoči izbora s kafom i šećerom. Mene ne mogu kupiti time. Bila sam na svim okupljanjima i opet ću ići. Meni samo treba fina riječ, a ja sam je od Fude dobila. Teško mi je što je pritvoren - rekla nam je Mujaković.

Obnovio munaru na džamiji

  • Esnaf SkopljakFOTO: A. ČENGIĆ

Esnaf Skopljak, koji živi u Poratijama u blizini Zenice, kaže da ovo selo nikad nije imalo munaru na lokalnoj džamiji.

- Zahvaljujući mještanima, donacijama, ali i Fuadu Kasumoviću, sada nam se gradi munara. Hvala mu što misli na nas. Meni su u mojoj maloj radnji izgorjele mašine, a Kasumović mi je pomogao i od te radnje danas živim - kazao je Skopljak.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori