Učenik Fatih Žgalj sa Svjetske geografske olimpijade donio prvu medalju za BiH

SVAKA CAST

Učenik Fatih Žgalj sa Svjetske geografske olimpijade donio prvu medalju za BiH
Učenik Fatih Žgalj

Na Svjetskoj geografskoj olimpijadi, u konkurenciji 55 zemalja i 220 takmičara, učenik Fatih Žgalj osvojio je srebrnu medalju i tako Bosni i Hercegovini donio prvu medalju sa ovakvog takmičenja.

Na 18. Svjetskoj geografskoj olimpijadi, koja je održana u Parizu, učestvovala je reprezentacija Bosne i Hercegovine u sastavu Fatih Žgalj, Stefan Lazarević, Miloš Samardžić i Petar Jurošević. Tim su predvodili profesori Sead Srna i Dragan Ilić.

Od 2017. godine Bosna i Hercegovina učestvuje na međunarodnim takmičenjima. Naši učenici su do sada osvojili nekoliko medalja na Evropskim geografskim olimpijadama. Međutim, svjetska olimpijada je vrlo zahtjevno takmičenje sa tri nivoa zadataka koji se rade za dva do tri sata.

Prvi nivo čine zadaci iz svih oblasti geografije kroz analizu određenih pojava i procesa. Drugi nivo čine praktični zadaci u kojima se određeni procesi analiziraju kroz swot analize, kartografske projekcije, dijagrame i urbane zone, dok je treći nivo multimedijalni test u kojem se određeni procesi i pojave analiziraju i rješavaju kroz slikovne zadatke.

"Imamo izuzetno talentovane takmičare iz mnogih oblasti, ali godinama je izostajala podrška sistema. Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo obrazovanja sada mijenjaju ovaj pristup. Posebna pažnja ovim odličnim učenicima u godinama koje dolaze obezbijediće Zavod za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, kroz segment izvrsnosti i liderstva. Čestitamo Fatihu, njegovom mentoru profesoru Seadu Srni, njegovoj porodici, školama i školskim drugovima", rekla je ministrica obrazovanja Kantona Sarajevo Naida Hota -Muminović.

Izvor: klix.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori