Najbolji savjeti za uštedu novca

Savjet

U petak isplata penzija i 100 maraka pomoći
Foto: akter.ba

Kako uštedjeti više novca je tema koja sve zanima, posebno poslije praznika i kad počnemo da razmišljamo o ljetovanju.

Mnogo savjeta o tome se može pročitati na internetu, ali nisu svi oni primjenjivi u našim okolnostima.

Najbolja preporuka, po mišljenju Dušana Uzelca, urednika portala “Kamatica” je da svake večeri kontrolišete svoj račun.

"Odlična je ideja da proverite koliko vam je novca ostalo i sve što prelazi preko okrugle sume prebacite na štednju", potvrdio je gostujući u emisiji Jutro na TV Prva.

Na primjer, ako na računu imate 450 KM, te večeri prebacite 10 KM na štednju. Ili, ako vidite da je ostalo 300 KM, onda 4 KM ide na štedni račun. I tako dalje, sve do kraja mjeseca.

Na forumima posvećenim ovoj temi na internetu kažu da su neki uspjeli da uštede i po više stotina pa i hiljada eura u toku jedne godine. Naravno, nije omogućen i kompletan uvid u njihove finansije, pa drugi s pravom pitaju da li je to stvarno moguće za svakog. Ipak, savjet uopšte nije bez psihološke osnove. Naprotiv.

"Kad svake večeri kontrolišete svoj račun, imate tačan uvid u to koliko novca trošite. Sigurno ćete se često zapitati – pa, šta sam sve kupio danas, na šta su otišle pare. A to je put ka upravljanju novcem", objasnio je Uzelac.

Isti recept se može primjeniti i tako što ćete na početku mjeseca, kad primite platu, podići sve sa računa i redovno provjeravati koliko je para ostalo. Uvid u to kako se količina novca smanjuje pomaže nam da sagledamo svoju potrošnju bolje.

Štednja je, kako on kaže, kvalitetno upravljanje novcem i za nju je najvažnije definisati prioritete na dnevnom, nedeljnom, mjesečnom, a onda i godišnjem i dugoročnom nivou, prenosi Espreso.

Pročitajte više: Holandija i inflacija: Plate i dalje rastu, a mi kupujemo manje za svoj novac

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)