U Sarajevu danas protesti ugostitelja i muzičara zbog lockdowna

S protesta Sarajevskih ugostitelja.
Sarajevski ugostitlje su se organizovali i odmah izasli pred zgradu Vlade Kantona Sarajevo

U Kantonu Sarajevo su za danas planirani protesti zbog najavljenog lockdowna za vikend.

Najnezadovljniji su ugostitelji koji traže konkretne korake u saniranju posljedica koje im donose mjere borbe protiv koronavirusa.

Nakon najave premijera Forte da se za vikend zatvara sve sem apoteka, trgovina i pumpi krenulo je okupljanje. Putem društvenih mreža brzo su se organizovali.

U manjem broju su se okupili ispred zgrade kantona negodujući zbog donesenih mjera.

Isto, ali u znatno većem broju su najavili i za danas. Tačno vrijeme okupljanja će biti poznato uskoro.

Razlog zbog kojeg ugostitelji negoduju nije zatvaranje, nego nedostatak finansijske pomoći biznisima koji se već godinu pandemije muče da prežive.

Oni od Vlade KS traže konkretne mjere pomoći privredi kako bi mogli sačuvati i isplaćivati radnike i nastaviti poslovanje. Vlada kao da nije svjesna koliko je ova djelatnost nužna i za sam kantonalni budžet.

U prethodnom periodu epidemiološka situacija u KS, ali i ostatku države rapidno raste.

Vlast mora iznaći rješenje kako bi sačuvala zdravstveni sistem od pucanja. Jedini način koji su do sada uspjeli osmisliti su već viđene restrikcije koje biznise samo vode u dublje probleme.

Ograničenost okupljanja na maksimalno 30 osoba bez obzira na veličinu objekta i konstantni apeli političkih lidera na građane da ne odlaze u žarišta (što su, kako se smatra, ugostiteljski objekti) vlasnike kafića ljuti. Oni smatraju da su restrikcije samo pola rješenja problema.

Sinoć je sa skupa poslata poruka da ugostitelji nemaju ništa protiv bilo kakvih epidemioloških mjera dok god ih prate i adekvatne ekonomske mjere.

Ranije je premijer Forto kazao da vlada razgovara o rješenjima za privredu, a ugostiteljima je obećao nadoknadu štete. Ali do sada nijedna ideja pomoći ovim ljudima nije stavljena javno na sto, niti se nazire da će se takvo nešto desiti ubrzo.

Zbog svega navedenog najavljeni su današnji protesti.

Interesantno je i kako vlast mjere vidi samo u kontekstu potrebe za smanjivanjem broja zaraženih pa trenutne restrikcije olako porede s onim strožijim u Evropi.

Oni kao da su potpuno nesvjesni siromašnosti zemlje i životnog standarda ljudi u državi u kojoj i sami žive.

Ugostitelji i muzičari su se brzo organizovali

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori