Troje sjajnih ruskih atletičara zatražili status neutralaca

Troje sjajnih ruskih atletičara
AP Photo/Matt Dunham

Troje vrhunskih ruskih atletičara, troskokašica Jekatarina Koneva, skakač udalj Aleksandar Menkov i bacač kladiva Valerij Pronkin, poslali su zahtjev Svjetskoj atletskoj federaciji (Svjetska atletika) da im odobri nastup kao Neutralnim sportistima.

Na taj način, oni žele da nastupe na međunarodnim takmičenjima, uključujući i Olimpijske igre u Tokiju ovog ljeta. Ovu vijest ruskoj medijskoj agenciji TAS, saopštio je njihov menadžer Pavel Voronkov.

Koneva (33) je vicešampionka svijeta iz 2013. godine i svjetska dvoranska prvakinja iz 2014, sa ličnim rekordom 15,04, postavljenim 2015. u Judžinu. Prošle sezone skočila je 14,75.

Menkov (31) je prvak svijeta iz 2013. i višestruki pobjednik takmičenja u Dijamantskoj ligi, sa ličnim rekordom 8,56 metara. U januaru je u dvorani u Irkutsku skočio 7,90.

Pronkin (27) je vicešampion planete iz 2017. (SP u Londonu), sa ličnim rekordom koji iznosi 79,32 metara. U Sočiju je u februaru već bacio kladivo do 77,51 i trenutno je četvrtoplasirani na svjetskoj rang-listi.

Zanimljivo je i to da prethodne, 2020. godine, nijedan ruski atletičar nije dobio priliku da nastupi na nekom međunarodnom takmičenju kao „neutralac”.

sportklub.rs

Pročitaj više: Atletski klub iz Sarajeva koji “brusi” buduće šampione!

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori