Atletski klub iz Sarajeva koji “brusi” buduće šampione!

"Želimo da se što više priča o atletici"

Atletski klub Novi grad
Atletski klub Novi Grad broji oko 300 članova

Danas smo posjetili trening atletičara iz Novog Grada u Centru "Safet Zajko" i tom prilikom smo razgovarali sa trenerom kluba Elmirom Ćerimagićem.

"S obzirom na to da nije zabranjeno treniranje takmičarima, mi uspješno sprovodimo naš program. Trenirali smo dobro čitavu zimu, i naših 70-ak takmičara vrijedno treniraju kako bi pokušali pomjeriti granice i oboriti državne rekorde", kaže Ćerimagić.

Ćerimagić kaže kako se Novi Grad, kao i svaki atletski klub u Bosni i Hercegovini suočava sa problemima.

"Atletika ima svoje mjesto u društvu i mi činimo sve da je popularizujemo i podignemo na viši nivo. Problem nam predstavlja to što djeca većinom žele trenirati nogomet, košarku i slične popularnije sportove. Također, veliku bitku bijemo i sa savremenim civilizacijskim silama koja vuku omladinu poput društvenih mreža. Zbog njih dosta djece odustane, pogotovo djevojaka zato što im je lakše slikati se nego trenirati. Atletika nije lagan sport. Tu treba dosta odricanja i ljubavi. Nikada se to ekonomski ne vrati, ali se vrati na neke druge načine. Na primjer kroz putovanja na kojima s upoznaju novi ljudi i kulture, a ono najvažnije je da se tijelo razvija u najljepšem obliku, kako estetski tako i u funkcionalnom smislu", govori Ćerimagić.

Atletski klub Novi Grad broji oko 300 članova, a najzvučnije ime je bacač kugle Kemal Mešić koji se sprema za Olimpijske igre u Tokiju.

"Želimo postati kolijevka atletike u Bosni i Hercegovini. Tako su članovi našeg kluba postali aktuelni prvak BiH na 100 metara Hajrudin Vejzović iz Tuzle, te prvak na 100 metara za mlađe kategorije Ahmed Muratović iz Gračanice", kaže Ćerimagić i dodaje kako u sklopu kluba djeluje i Paraatletski klub čiji je najistaknutiji član najbrži slijepi sprinter u BiH Omar Bojčić.

Kako kaže Ćerimagić, Novi Grad ima mnogo projekata poput Atletske rekreativne lige i takmičenja Igman 10k, a jedan od najvažnijih je "Najbrži uz najbrže" za najmlađe atletičare.

"Želja nam je da talentovanoj djeci omogućimo da realizuju svoj potencijal. U atletici važi pravilo da je bolje trošiti novac na pronalaženje talenata nego na pravljenju atletičara. Ove godine imamo namjeru održati takmičenje 'Najbrži uz najbrže' u Gračanici jer je to područje puno talenata i cilj nam je tu talentovanu djecu dovesti u Sarajevo gdje ćemo im omogućiti stipendiranje i školovanje uz redovne treninge. Nakon Gračanice proširit ćemo projekat i na druge gradove", govori Ćerimagić i dodaje:

"Mi kao klub rastemo. Imamo još projekata poput Quickie dječije atletske lige. Inače imamo oko 200 djece, a sad je prepolovljen taj broj zbog ovih mjera. Mi pristupamo na drugi način najmlađim polaznicima. Dosta djece odustaje veoma rano jer im je atletika dosadna i teška, pa smo promijenili pristup. Tako smo prilagodili takmičenja njihovom uzrastu, pa imamo takmičenja u skakanju u vreći, trčanju preko prepona i sličnim disciplinama", govori Ćerimagić i dodaje za kraj:

"Želimo da se što više priča o atletici i da se ovaj sport omasovi. Sve to u cilju da dođemo do talentovane djece koji žele postati velike atlete", rekao je Elmir Ćerimagić.

Svi oni koji žele početi trenirati atletiku ili se prijaviti na Quickie dječiju atletsku ligu mogu kontaktirati Atletski klub Novo Sarajevo putem zvanične stranice www.atleta.ba.

Izvor: Klix.ba

Pročitajte više: Najbolji bh. atletičar Amel Tuka osvojio je peto mjesto

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori