Trendovi u arhitekturi koji će oblikovati 2021. godinu

Nadolazeća arhitektura još je globalnija, okrenuta ka ekologiji i održivim ciljevima. Otvoreni prostori, prirodni materijali, jednostavne linije i dekor koji potiče na opuštanje, neki su trendovi u arhitekturi koji će je oblikovati u  2021. godini.

Otvoreni prostor

Već nekoliko godina otvoreni prostori usvajaju se u kancelarijama i domovima. Uz koncept otvorenog prostora želi se postići poboljšana fluidnost između dijelova prostorije, kao i njihova upotreba. Istovremeno, u kancelarijama poboljšava protočnost komunikacije i interakciju između različitih timova.

Kuhinja postaje veća

Predviđanja i trendovi ukazuju na to da će kuhinje biti veće u narednim godinama i da će biti u centralni dio jednog doma. Sve češće ćete vidjeti kuhinje s otokom uz pažljivo odabranu teksturu i materijal od kojeg je to ostrvo napravljeno.  Otvorena kuhinja nudi više svjetla i prostora. Za svoju kuhinju možete odabrati neobične boje ili igrati na sigurnu minimalističku kartu. Sve više vremena provodimo kući, pa će velika kuhinja postati omiljeni dio kuće za cijelu porodicu.

Veće kupatilo

Kupatilo će se pretvoriti u opuštajući prostor zahvaljujući svojim novim trendovima boja u kojima preovladavaju sivi, bež ili pastelni tonovi. Prirodni materijali postaju relevantni u ovom prostoru: dodaci od bambusa, kao i ploče od prirodnog kamena i dekor učinit će ovaj prostor oazom mira. Okrugla ogledala su u trendu i originalnost u osnovnim elementima poput lavaboa.

Prostori s više prirodnog svjetla

Vlasnici nekretnitna, arhitekti i dizajneri cijenit će više prirodnu svjetlost. Ona će dobiti posebno mjesto kako u novogradnji, tako i u projektima obnove već postojećeg prostora. Mnogi će poželjeti povećati veličinu prozora kako bi pustili svjetlost u svoj dom.

Pažljivo odabrani podovi i zidovi

Raznolikost postaje sve popularnija za zidove i podove. Ta se raznolikost očitava u teksturi i boji, keramici koja podsjeća na drvo, poliraniom cementu i prirodnom kamenu.  

Prirodni materijali trend su na u različitim sferama, a dom je jedan od njih. Korištenje prirodnih materijala, osim što je energetski održivije, pomaže postići opuštajuću atmosferu u našim domovima.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori