Sve otkrila aplikacija Sky: Na području RS-a već uhapšeno 19 osoba zbog krijumčarenja droga i oružja

RS -19 OSOBA UHAPŠENO

U akciji "Storage 2", koja se od jutros provodi na terenu na području bh. entiteta Republika Srpska. Pripadnici SIPA-e i MUP-a do sada su uhapsili 19 osoba, a pretresi se vrše na 50 lokacija u više gradova.

Pretresi i hapšenja su u Banjoj Luci, Bosanskoj Gradišci, Doboju, i Bijeljini

Akcija se sprovodi s ciljem hapšenja više osoba zbog postojanja osnova sumnje da su u prethodnom periodu izvršili brojna krivična djela u vezi s neovlaštenim prometom opojnih droga, oružja i vojne opreme, te krijumčarenjem ljudi.

Do sada su uhapšene osobe inicijala V.U, M.G, S.D, S.V, G.V, A.V, F.M, G.G, D.K, D.R, D.V, K.B, R.N, S.N, N.I, D.G, , D.T, N.T i R.L.

"Istraga se odnosi na krivična djela organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa opojnih droga. Sa međunarodnim elementima, povezanih sa drugim kaznenim djelima, a u predmetu je ostvarena suradnja sa strukturama Europola i EU.

Organizirana kriminalna skupina, sumnjiči se da je duži vremenski period vršila međunarodno krijumčarenje opojnih droga i oružja. Na način da su pripadnici grupe djelovali u više zemalja i komunicirali zaštićenim aplikacijama. A opojna droga je najčešće krijumčarena iz Albanije i Crne Gore u BiH. A nakon toga krijumčarena dalje prema zemljama EU u Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Njemačku.

Akcija je rezultat dugotrajne istrage Tužiteljstva BiH i partnerskih policijskih agencija i institucija za provedbu zakona iz BiH, zemalja regiona i EU. A sa ciljem da se otkriju i prcesuiraju pripadnici organiziranih grupa narko-kriminala koje djeluju na području Banja Luke, Gradiške i drugih gradova u BiH", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Istovremeno, na drugim lokacijama pretresaju i hapse pripadnici SIPA-e, u koordinisanoj akciji s entitetskim MUP-om. Njihove operativne radnje dolaze nakon nedavne akcije "Transporter" i akcije "Ris".

Podsjetimo, u akciji "Storage 1" prije godinu dana zaplijenjeno je 460 kilograma skanka spremnog za dalju prodaju

Droga je pronađena u jednom pomoćnom objektu na području Bosanske Gradiške. A istragom je utvrđeno da vlasnik, koji inače radi u inostranstvu, nije znao šta mu se dešava u zavičaju, i to u njegovoj imovini.

Vrijednost te zaplijenjene droge je procijenjena na 800.000 eura. Međutim, čim bi prešla granicu s Hrvatskom i ugledala EU, vrijednost je skočila na gotovo duplo veći iznos.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori