Sud je odlučio – oporuka princa Philipa ostaje zapečaćena narednih 90 godina

Visoki sud u Londonu donio je odluku da će oporuka pokojnog princa Philipa, vojvode od Edinburga, supruga kraljice Elizabete, ostati zapečaćena 90 godina kako bi se očuvalo "dostojanstvo" monarhije.

Sudac Andrew McFarlane iz sudskog odjeljenja za obitelj odlučio je da Philipina oporuka ostaje zapečaćena "te da se nikakva kopija oporuke ne smije napraviti za zapisnik ili čuvati u sudskom spisu", držeći se kraljevske konvencije koja se primjenjuje od 1910. godine.

Međutim, kako je izvijestio Reuters, McFarlane je također donio odluku o zahtjevu "da se vrijednost nekretnine isključi iz davanja ostavine".

"Stepen publiciteta koji bi objava vjerojatno privukla bio bi vrlo opsežan i potpuno suprotan cilju očuvanja dostojanstva suverena", rekao je McFarlane u svojoj presudi objavljenoj u četvrtak.

Princ Philip umro je "mirno" u aprilu u 99. godini, nekoliko mjeseci nakon što je primljen u bolnicu zbog infekcije i već postojećeg srčanog stanja. Bio je u braku s kraljicom 73 godine.

Iza njega je ostalo četvero djece, osmero unučadi i 10 praunuka.

Kako je Reuters izvijestio, McFarlane je rekao da je prvi član kraljevske obitelji koji je zapečatio svoju oporuku bio princ Franjo od Tecka, mlađi brat kraljice Marije, supruge kralja Georgea V. Najnovije kraljevske obitelji koje su oporuke imale zapečatiti uključuju Elizabetu, kraljicu majku, pokojna majka sadašnje vladajuće Elizabete i kraljičina sestra princeza Margaret, grofica od Snowdona.

Unatoč ovoj konvenciji, jedna značajna kraljevska oporuka objavljena je nakon njihove smrti zbog onoga što se u to vrijeme nazivalo "velikim javnim interesom". Posljednji testament Diane, princeze od Walesa, objavljen je javnosti nakon njene smrti 1997.

U to se vrijeme Diana još uvijek smatrala članom britanske kraljevske obitelji jer je bila majka budućeg engleskog kralja. Međutim, njezin status "njezinog kraljevskog veličanstva" bio je oduzet kad se razvela od Charlesa, princa od Walesa.

Najveći dio njenog imanja - u to vrijeme procijenjenog na 35,6 milijuna dolara - ostavljeno je njezinim dvojici sinova, prinčevima Williamu i Harryju. Ostatak je podijeljen među dobrotvornim organizacijama koje je podržavala, kumčevima i osobljem.

U bombastičnom intervjuu koji je imao s Oprah Winfrey ranije ove godine, princ Harry je otkrio da je novac koji mu je ostao u testamentu majke omogućio njemu i njegovoj supruzi Meghan, vojvotkinji od Sussexa, da se povuku kao kraljevska obitelj i presele se u Sjevernu Ameriku, rekavši da će nikad to nisu mogli učiniti da nije bilo tog nasljedstva.

"Imam ono što mi je mama ostavila, a bez toga ovo ne bismo mogli učiniti", rekao je Winfrey.

PROČITAJTE VIŠE: Nakon 24 godine od smrti princeze Diane otkriveni njeni tajni planovi: Željela je da se preseli u Kaliforniju

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori