Kineski astronauti vratili su se na zemlju nakon 90 dana

Space x
© Getty Images

Tri kineska astronauta vratila su se na Zemlju nakon što su završili najdužu svemirsku misiju u zemlji s posadom.

Proveli su 90 dana na modulu Tianhe na kineskoj svemirskoj stanici, nekih 380 km (236 milja) iznad Zemlje.

Nie Haisheng, Liu Boming pozirajući za kameru: Fotografija datoteke Tang Hongbo, Nie Haisheng i Liu Boming na ceremoniji odlaska

Trojica muškaraca ukrcala su se u četvrtak na letjelicu s ljudskom posadom Shenzhou-12 i otkvačila se sa svemirske postaje.

Uspješna misija još je jedan dokaz rastućeg povjerenja i sposobnosti Kine u svemirskoj domeni.

Nie Haisheng, Liu Boming i Tang Honbo sletili su se u petak oko 13:35 po lokalnom vremenu (05:35 GMT) u pustinji Gobi u Unutarnjoj Mongoliji.

Dok su bili u svemiru, trojica muškaraca izvršila su različite zadatke, uključujući prijenos podataka o eksperimentima na Zemlju i izvođenje višesatnih svemirskih šetnji, prema kineskom Global Timesu.

Za jezgru svemirske postaje, u kojoj su živjeli astronauti, kaže se da ima odvojene stambene prostore za svakog astronauta i svemirsku teretanu opremljenu posebno dizajniranom trakom za trčanje i biciklom, izvijestio je Global Times citirajući kinesku tvrtku Aerospace Science and Industry Corp.

Kina je posljednjih godina napravila veliki napredak u svojim svemirskim ambicijama. Godine 2019. postala je prva zemlja koja je poslala rover bez posade na drugu stranu Mjeseca.

No morala je razviti vlastitu svemirsku stanicu, dijelom i zato što je isključena iz projekta Međunarodne svemirske postaje.

SAD, koje predvodi to partnerstvo s Rusijom, Europom, Kanadom i Japanom, neće surađivati ​​s Kinom u orbiti.

PROČITAJTE VIŠE: Lansirana svemirska sonda “Voyager 2” s muzičkim djelima Baha, Mocarta i Betovena

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori