Šta se dogodilo na KCUS-u: Zašto je mlada Sarajka Nizama Čamo preminula?

Ko je odgovoran?

Šta se to na KCUS-u dogodilo sa mladom Nizamom Čamo iz Sarajeva: Ispovraćala se, a sat i po je nisu ni pogledali. Rekli su nam četiri sata nakon smrti da je umrla!

Nizama Čamo je 24-godišnje Sarajka koja je preminula prije tri dana. Njezin brat Nezim Čamo tvrdi kako i dalje ne zna razlog i okolnosti pod kojima se to dogodilo.

U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba on je ispričao šta se događalo u prethodnih mjesec dana - od kako je njegovoj sestri pozlilo pa sve do njene smrti. 

"Dana 11. seprembra, Nizama ima blaži moždani udar koji ju je malo poljuljao. Osjetila je da je lijeva strana koči i da gubi snagu. Nismo još znali da je to ustvari moždani, ali smo pretpostavljali. Zatim 12. septembra dolazi Hitna pomoć. Sestra je dobila  injekciju i kažu da "nije ništa strašno", već da je pod stresom jer se radi o periodu godišnjice smrti naše majke", ispričao je Nazim.

Ipak, Nizama je i dalje u nepodnošljivim bolovima tako da sljedeći dan odlazi porodičnom ljekaru i dobiva uputnicu za Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS), tačnije neurologiju, gdje je ostavljaju u bolnici na pretragama.

"Nizama me pozvala, te kazala:

'Braco, pored mene u sobi ima jedan Danac, leži i pozitivan je na koronavirus'. Onda je 15. septembra prebacuju na kobnu Infektivnu kliniku, gdje napravljen snimak koji vam dostavljam, gdje moli za pomoć i da je presvuku. Smještaju je na intezivnu njegu Infektivne, gdje dobivam poruku:

'Braco, smjestili su me na intezivnu, a ni sama ne znam što, jer se ja osjećam dobro dobro i brzo ću kući'", ispričao nam je Nazim.

Međutim, dolazi do komplikacija.

"Smještaju je u krevet gdje je preminula i naša rahmetli majka, iako su bili upućeni i znali su da nam je majka preseslila, jer je to bio jedan katastrofalan sistem i greška doktora. Dobivam poruku:

'Braco, u istom sam krevetu gdje je i majka bila, srce mi se cijepa'", rekao je Nazim.

Kako je ispričao, "danima je molila za pomoć, za njegu, da je presvuku, da joj daju da jede, pije jer ne može ustati...".

Nakon što je snimila objavljeni video - oduzima joj se mobitel.

"Narednih desetak dana smo dobivali samo informacije - Nizama je na kisiku, pozitivna je na COVID-19, komunikativna je, jede, pije. Svaki put bi rekli trenutno je stabilna, ali ne možemo garantovati šta će biti za sat, dva, tri dana, može se pogoršati stanje. Molio sam da mi pošalju sliku na Viber ili da mi je daju na bolnički telefon, samo da joj čujem glas, ali nije bilo teorije. U 70 posto slulčajeva se niko ne bi javio od 13 do 14 sati, kada su trebale biti dostupni za informacije", rekao je Nezim.

Prepiska Nizame i njenog brata Nezima dok je boravila u bolnici - undefined
Foto: Privatna arhiva/ Radiosarajevo.ba: Prepiska Nizame i njenog brata Nezima dok je boravila u bolnici

Zatim je prebacuju na šesti sprat, tzv. DIP.

"Doktori tvrde da će tu njega biti mnogo bolja, ovdje su pacijenti na respiratorima i uvijek smo na nogama. Priključuju joj kisik. I dalje je svjesna - jede, pije, komunikativna je, ali niko je ne može ni vidjeti ni čuti. Zatim mi se doktor imena Esad javlja 7. oktobra. Kaže: "Vaša sestra je noćas bila mnogo loše, odjednom su otkazali bubrezi, prestalo je srce da kuca". Reanimirali smo je, vratili u život i priključili na respirator. Trenutno je stabilnih parametara, ali ne znamo šta može biti za sat vremena.

Otac dolazi 10. oktobra u bolnicu, gdje u 12:50 sati doktorica krene da mu daje informacije kao i jučer. Izlazi zatim medicinska sestra, šapće doktorici na uho nešto i doktorica kaže: "Sačekajte 10 minuta". Otac je pričekao, ali se vratila doktorica i rekla da imaju hitan slučaj, te da pozove na telefon za pola sata. Zvali smo i niko se nije javio do 17 sati. Tada dobijamo informaciju da je naša Nizama preselila u 13 sati. Četiri sata nakon smrti je već odvezena iz bolnice na Bare, i u 17 sati se nije više nalazila na klinici", ispričao je Nezim.

On smatra da je ovo bilo jako čudno. Porodica preminule 12. oktobra odlazi po dokumentaciju.

"Nizamini papiri su u mrtvačnici na Barama, otišli su sa tijelom, a tijelo ne možete vidjeti jer je imala COVID-19. Spuštena je u zemlju, niko je vidio nije", rekao je Nezim.

Kasnije, Nezim ponovo poziva bolnicu i pita doktora u kakvoj stanju je Nizama prebačena na C3 odjeljenje.

"Dobivam odgovor: "Ja vam to stvarno ne mogu reći, morate doći do odjeljenja. Ja nisam u potpunosti bio posvećen njoj jer mi trčimo na sve strane". A na pitanje zašto je tek u 17 sati javljeno da je preminula, dobivam odgovor: "Ne znam stvarno, u 14 sati sam preuzeo smjenu", naveo je Nezim.

Na kraju, on je poručio:

"Ljudi, dignite se na noge, na KCUS-u ima mnogo pacijenata na aparatima. Uzmite odijela, maske i otiđite vidjeti kako su vaši voljen...".

Redakcija portala Radiosarajevo.ba pokušala je kontaktirati KCUS, ali komentar na tvrdnje brata preminule Nizame nismo dobili odgovor do objave ove vijesti. Reakciju ćemo objaviti nakon što stigne u redaciju našeg portala.

Pročitajte više: Donesena presuda na Sudu: KCUS mora isplatiti 35.000 KM i objaviti javno izvinjenje porodici Smajlović

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori