Prošlo je 14 godina otkako nas je napustio Toše Proeski

Neponovljivi Toše

Danas se navršava četrnaest godina od preranog odlaska pjevača anđeoskog glasa Tošeta Proeskog.

Sjajni, neponovljivi i izuzetno talentovani makedonski pjevač Toše Proeski napustio nas je na današnji dan prije 14 godina.

Bio je miljenik svih generacija, a poginuo je u 26. godini u saobraćajnoj nesreći kod Nove Gradiške u Hrvatskoj.

O besprijekornom talentu, nezaboravnom i nezamenljivom glasu, a prije svega dobroti ovog makedonskog umjetnika, vječno će pričati mnogobrojne kolege i prijatelji koji se ne mire sa činjenicom da ga više nema.

Poznat je još i kao makedonski Pavarotti, je za vrijeme svoje karijere snimio deset albuma, a njegove pjesme su bile popularne širom regije među svim generacijama.

Posljednji album na kojem radio bio je "Igra bez granica", a poslije njegove smrti objavljena su još tri albuma s njegovim pjesmama: "The Hardest Thing", "So ljubav ot Toše" na engleskom jeziku te "Još uvijek sanjam da smo zajedno".

Pročitajte više: PREMINULA MARINA TUCAKOVIĆ

“Ne želim da mi skidate kapu, samo želim da se ponosite mnome”, rekao je jednom prilikom Toše neposredno pred smrt.

Toše je poginuo 16. oktobra 2007. godine, a njegova smrt potresla je cijeli region. Život je izgubio u saobraćajnoj nesreći na autoputu Zagreb-Lipovac kod Nove Gradiške u Hrvatskoj. Pjevač je spavao u džipu koji je vozio Georgij Georgijevski kada je udario u šleper koji se nalazio ispred njega. Toše je poginuo na mjestu nesreće, a njegovi saputnici Georgijevski i menadžerka Ljiljana Petrović su povrijeđeni.

Pročitaj više: Zauvijek nas je napustio legendarni pjevač Predrag Živković Tozovac!

U njegov rodni grad Kruševo se dan nakon njegove smrti slio veliki broj obožavatelja iz svih dijelova Makedonije i regiona, što je tradicija koja je ponovljena svakog 16. oktobra i 25. januara od njegove smrti, a koja će se, bez sumnje, nastaviti i ove godine.

Pratite nas na Facebook akter.ba -Prošlo je 14 godina otkako nas je napustio Toše Proeski

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori