Bill Cosby izašao iz zatvora, zašto je sud ukinuo presudu o zlostavljanju

Bill Cosby oslobođen

Bill Cosby izašao iz zatvora
FOTO: SHUTTERSTOCK

Uprkos tome što je u maju odbijen zahtjev za uvjetnom Billa Cosbyja zbog njegovog stalnog odbijanja učestvovanja u programima državnog zatvora za seksualne prijestupnike, Cosby je ponovno postao slobodan čovjek. Šokantna vijest dolazi nakon što je Vrhovni sud države Pennsylvania donio presudu u kojoj je ukinuo kaznu za seksualno zlostavljanje koju posljednje dvije godine služi u zatvoru.

No, pitanje je zašto je ukinuta presuda za seksualno zlostavljanje Billa Cosbyja? Sud, kako neki mogu pretpostaviti, nije donio odluku da Cosby nije kriv za drogiranje i seksualno zlostavljanje žene 2004. godine, zločin zbog kojeg je osuđen na kaznu od tri do deset godina. No, odluka nižeg suda poništena je zbog onoga što su sada zaključili da su "tužiteljske pogreške". Naime, presuda je ukinuta nakon što je pronađen sporazum s prethodnim tužiteljem koji sprječava suđenje o slučaju drogiranja i zlostavljanja Andree Constand. Okružni tužitelj Bruce Castor je 2005. godine odbio kazneno goniti Cosbyja. Njegov nasljednik Kevin Steele podigao je optužnicu protiv Cosbyja i uhapsio ga nekoliko dana prije isteka zastare, te je tako prekršen sporazum da ga se neće osuditi.

Castor se ne slaže s odlukom da se Cosby procesuira, rekavši da se s njim dogovorio da ga nikad neće goniti ako Cosby svjedoči za iskaz u građanskoj parnici koju je Andrea Constand pokrenula protiv njega. U tom iskazu Cosby je priznao da je ženama davao drogu za seks te je priznao i brojne izvanbračne veze. To je svjedočenje korišteno protiv njega u kaznenom postupku. 

Sud je rekao da je tužitelj Kevin Steele bio dužan ostati pri obećanju da neće optužiti Cosbyja, a kasnije je dao potencijalno inkriminirajuće svjedočenje u parnici. U presudi suda, navodi se da se Cosby mora otpustiti iz zatvora i da se zabranjuje svako buduće kazneno gonjenje zbog ovih konkretnih optužbi. 

Navodi o seksualnom napadu Billa Cosbyja šokirali su svijet. Kad su se vijesti o optužbama za seksualni napad Billa Cosbya našle na naslovnicama, mnogi dugogodišnji Cosbyjevi obožavatelji nisu mogli vjerovati, jer je u svojim emisijama uvijek igrao ulogu porodičnog čovjeka. Šezdeset žena iznijelo je optužbe za napad od strane Cosbyja od 1960. do 2008. godine.

Andrea Constand upoznala je Cosbyja 2002. godine na ženskoj košarkaškoj utakmici Sveučilišta Temple jer je Bill bio stipendist sveučilišta Temple. Godine 2004. Constand je tvrdila da ju je Cosby seksualno napao u svom domu nakon što joj je dao vino i tablete. U januaru 2005., nakon što je Constand majci rekla što se dogodilo, Cosby ju je nazvao i inzistirao da je spolni odnos sporazuman. Te je Bruce L. Castor Jr., okružni tužitelj okruga Montgomery, odlučio ne optužiti Cosbyja, navodeći kako su dokazi nedovoljno vjerodostojni i prihvatljivi.

Pročitajte više: Odbačena krivična prijava za silovanje protiv glumca Branislava Lečića

Constand je potom tužila Cosbyja u martu 2005., što je dovelo do toga da se desetak drugih žena javilo sa sličnim optužbama.

Nakon privatne bitke na sudu, sporazumno su riješili parnicu. No, Cosbyev slučaj ponovno je otvoren nakon što je komičar Hannibal Buress 2014. godine Cosbyja nazvao nasilnikom. Njegova supruga Camille Cosby, kroz sve je to ostala je na njegovoj strani, inzistirajući da je njezin suprug nevin. Usprkos njegovim presudama za seksualno zlostavljanje i zatvorskoj kazni, njih dvoje su i dalje u dugom braku od 1964. godine.

Oglasio se nakon što mu je Vrhovni sud iz Pennsylvanije ukinuo osuđujuću presudu za seksualno zlostavljanje U objavi na Twitteru napisao je da je nevin i zahvalio je obožavateljima. 

"Nikad nisam promijenio svoj stav ni svoju priču. Uvijek sam tvrdio da sam nedužan. Hvala svim mojim obožavateljima, prijateljima i onima koji su me podržavali prolazeći kroz ovu kalvariju. Posebna hvala Vrhovnom sudu Pennsylvanije na podršci vladavine zakona", napisao je. 

Pratite nas na Facebook akter.ba - Bill Cosby

Bill Cosby

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori