Mikroskopske slike otkrivaju ljepote maski za lice

032521_erm_scvis-mask_feat-1030x580
EP VICENZI / SMITHSONIAN'S MUSEUM CONSERVATION INSTITUTE I NIST

Kako bi shvatili koliko su maske učinkovite u usporavanju širena koronavirusa donosimo vam istraživanje koje je napisao Emiliano Rodriguez Mega. Stručnjaci su otkrili mikroskopske slike vlakna u pamučnoj maski.

Proučavanje tkanine prvi velikom povećanju pomaže nam da utvrdimo kako neke maske koje nosimo filtriraju čestice bolje od drugih. Međutim, one nam također otkrivaju i neviđene ljepote predmeta bez kojeg ne možemo svakodnevno funkcionisati. Dok naučnici nastavljaju pokazivati kako maske mogu biti učinkovite u usporavanju širenja novog koronavirusa, posebno ako se pravilno nose , neki su poduzeli mikroskopske pristupe.

Mikroskopski pristupi pokazali su nam zašto materijali imaju različita svojstva.

Ovo istraživanje sproveo je Edward Vicenzi. Prije pandemije, dane je provodio posmatrajući pod mikroskopom muzejske primjerke. Međutim, u matru prethodne godine, zajedno s kolegama iz Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju u Gaithersburgu odradio novo istraživanje. Umjesto proučavanja standardnih proizvoda, okrenuli su se maskama.

Koristeći elektronski mikroskop, Vicenzi je ispitao desetine materijala, uključujući filtere za kafu, jastučnice, hirurške maske i N95 maske. Tim je otkrio da su respiratorne maske N95 najučinkovitije u pružanju zaštite od aerosola, poput onih u kojima putuje SARS-CoV-2. Sintetičke tkanine, poput šifona ili rajona, ne zadržavaju toliko česticao kao čvrsto tkani pamučni flaneli.

Mikroskopske teksture mogu objasniti sposobnosti svake tkanine da filtrira aerosole. Prirodna pamučna vlakna, sa svojom naboranom teksturom, vjerovatno mogu da zarobe više čestica od ostalih tkanina. Suprotno tome su poliesterske maske. One su uglavnom sastavljene od ravnih i glatkih vlakana, što ih čini manje učinkovitim u vidu maske za lice.

Budući da pamuk voli vodu, on nabrekne u vlažnom okruženju, a to česticama otežava put kroz masku - kaže Vicenzi. S druge strane, poliesterske i najlonske maske odbijaju vodu, tako da one nemaju dodatne koristi.

Vicenzi planira nastaviti promatrati maske za lice pod mikroskopom. U sklopu ovog istraživanja odlučio je da pokaže ljudima kako se najbolje zaštititi tokom pandemije COVID–19.

Pročitajte više: Drevna grčka skulptura prikazuje – laptop!?

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori