Sidran edukuje Izetbegovića: Ne postoje garanti Dejtonskog sporazuma, veoma je čudno da to ne znaju u kabinetu Izetbegovića

Abdulah Sidran edukuje Izetbegovića

Postoje samo države - potpisnici i države - svjedoci, objasnio je Sidran Izetbegoviću

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović na svom je Facebook profilu prokomentirao jučerašnje odluke Narodne skupštine Republike Srpske. Izetbegović je pozvao nadležne institucije, ali i "garante" Dejtonskog mirovnog sporazuma da reagiraju povodom odluka NSRS.

- Pravosudne institucije BiH dužne su da odlučno reagiraju i hitno poduzmu korake iz svoje nadležnosti. Istu obavezu imaju i Visoki predstavnik Christian Schmidt, ali i zemlje garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ne smije biti nikakvog odlaganja ili čekanja rokova od šest mjeseci.

Na Izetbegovićev komentar reagirao je bh. akademik, proslavljeni pjesnik i scenarist Abdulah Sidran, koji je predsjednika SDA edukovao da ne postoje garanti Dejtonskog sporazuma.

- Ne postoje garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma i veoma je čudno da to ne znaju u kabinetu g. Izetbegovića. Postoje samo države - potpisnici i države - svjedoci.

Abdulah Sidran je potpuno u pravu. Naime, ne postoji pravna kvalifikacija "garanti sporazuma". Riječ “garant” se uopšte ne spominje u Dejtonskom mirovnom sporazumu, te se u tom kontekstu koristi izraz “svjedoci”, a svjedoci su Evropska unija, Ujedinjene nacije, ali i predstavnici Francuske, Njemačke, UK-a, SAD-a i Ruske Federacije, što je navedeno u članu XI:

- Potpisnici Općega okvirnog sporazuma su, prema redoslijedu potpisivanja, za republiku BiH Alija Izetbegović, za republiku Hrvatsku dr. Franjo Tuđman i za Saveznu Republiku Jugoslaviju Slobodan Milošević.

Potpisivanju su svjedočili i to potvrdili svojim potpisima, prema redoslijedu potpisivanja, za Predsjedništvo Europske unije Felipe Gonzalez, za Francusku Republiku Jacques Chirac, za Saveznu Republiku Njemačku Helmut Kohl, za Rusku Federaciju Viktor Černomirdin, za Ujedinjeno Kraljevstvo John Major i za Sjedinjene Američke Države William Clinton. (Dejtonski mirovni sporazum, član XI)

Nakon sklapanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH uspostavljeno je Vijeće za provedbu mira (PIC), koje se sastoji od 55 zemalja i organizacija čiji je cilj osigurati međunarodnu podršku za provedbu Sporazuma, dok je Ured visokog predstavnika za BiH (OHR) ovlaštena institucija za provedbu “civilnih aspekata mirovnog rješenja” u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)