Bosanac najmlađi sportski direktor u historiji prve švedske lige

Švedska

Bosanac Enes Ahmetović (31) će u narednoj sezoni biti najmlađi sportski direktor u historiji prve švedske lige (Allsvenskan).

IFK Varnamo je po prvi put u svojoj historiji izborio plasman u najviši rang švedskog fudbala, a nedavno je na zvaničnoj stranici potvrdio da će Ahmetović u narednoj sezoni obnašati funkciju sprotskog direktora.

Enes je rođen 1990. godine u Zvorniku, da bi četiri godine kasnije sa svojom porodicom izbjegao u Švedsku. Ahmetović je napornim radom zadobio povjerenje čelnika kluba i stigao do jedne od najbitnijih funkcija u timu.

Iz Varnama su istakli da je Enes do sada imao vodeću ulogu u omladinskim kategorijama kluba, tačnije U19 selekciji, a da će 1. januara 2022. godine i zvanično postati sportski direktor.

Hakan Soderberg, koji je do sada obavljao funkciju sportskog direktora, kazao je za zvaničnu stranicu kluba da je presretan što će klub igrati u najvišem rangu švedskog fudbala, ali i smatra da je Ahmetović pravi izbor za njegovog nasljednika.

“Ponosan sam, zadovoljan i sretan što smo postigli prethodnih godina u kojima sam imao ulogu sportskog direktora. Dvije godine u nizu smo bili prvaci, a sada smo prvi put u historiji izborili plasman u Allsvenskan. To je apsolutno fantastično. Moj nasljednik će biti Enes Ahmetović i to me čini veoma sretnim. Ja ću ostati u klubu i svaki dan ću biti na raspolaganju Enesu. On je sjajna osoba sa ogromnom energijom i strašću. Mislim da je on pravi čovjek za razvoj našeg kluba”, riječi su Soderberga.

Ahmetović se zahvalio Soderbergu na lijepim riječima i poručio da je za njega ogromna stvar što je postao sportski direktor.

“Prije svega, želim se zahvaliti Hakanu i svim ljudima u klubu na velikom povjerenju. Ogromna stvar je za mene što sam imenovan na ovu funkciju, pogotovo što se to dešava u vrijeme kada smo se plasirali u prvu ligu. Spreman sam da prihvatim ovaj izazov. Sada je na meni i saradnicima da nastavimo sa dobrim rezultatima i pokažemo da nam je mjesto u prvoj ligi. Uvjeren sam da je pred nama svijetla budućnost uz naporan rad”, istakao je Ahmetović.

Inače, IFK Varnamo je osnovan daleke 1912. godine. Do sada nikada nije igrao u prvoj ligi Švedske, a prethodnu sezonu u drugom rangu završio je na prvom mjestu sa 59 osvojenih bodova i izborio promociju.

Važnu ulogu u plasmanu u prvu ligu imao je i Bosnac Edin Bećirović (21). Bećirović, koji igra na poziciji krilnog napadača, nastupio je u 22 susreta te postigao pet golova za Varnamo.

Pratite nas na Facebook Akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)