Jasmila Žbanić nakon tri osvojena evropska Oskara: Majke Srebrenice najveći su heroji i inspiracija

nakon tri evropska oskara

Jasmila Žbanić najbolja je rediteljica u Evropi, a ostvarenje "Quo vadis, Aida?" čiju režiju ona potpisuje proglašeno je najboljim evropskim filmom za 2021. godine.

Itekako značajna priznanja za Žbanić i kompletnu ekipu filma. Film o stravičnom genocidu počinjenom u Srebrenicu u julu 1995. godine obišao je svijet. 

- Cijela ekipa je izuzetno sretna i počastvovani smo što su glasači Evropske filmske akademije pogledali film i glasali za film. Zaista je velika stvar. Stvarno nisam očekivala. Jučer sma s puta došlla, oz Kanade. Nabrzaka smo se spremili i bez ikakvih očekivanja sjeli kao ekipa da popijemo piće i to je to. Zaista, veliko iznenađenje. S jedne strane razmišljala sam: "Hajde da ne budem neprofesionalna, napisat ću nešto". S druge strane stvarno sam mislila da se uzalud trudim. Jako mi je drago da sam imala priliku i nešto da kažem i da sam uspjela reći ono što mi je bilo na srcu a to je da je nagrada posvećena ženama i majkama Srebrenice, koje su najveći heroji i najveća inspiracija. Posebno mi je drago zbog Jasne Đuričić, pored evropskih glumaca jako je teško doći u poziciju da bude izabrana za najbolju evropsku glumicu - kazala je Žbanić za portal "Avaza" odmah nakon dodjele prestižnih nagrada.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)