“Pređene sve crvene linije, Dodikovo djelovanje put u novi krvavi rat na tlu BiH”

SBB

"Pređene sve crvene linije, Dodikovo djelovanje put u novi krvavi rat na tlu BiH"
Foto: Radio Sarajevo

Današnja reakcija Milorada Dodika samo je još jedan od dokaza zašto je bila potrebna naredba državnog Tužilaštva o provođenju istrage protiv 13 političara iz RS ističu iz Saveza za bolju budućnost BiH (SBB BiH).

"Nema sumnje, Dodikova javno saopćena namjera da nezakonito formira posebne i sebi podobne sudske i tužilačke organe na entitetskom nivou, entitetsko Visoko sudsko i tužilačko vijeće, i zabrani rad Tužilaštva i Suda BiH na teritoriji RS, direktan je nastavak njegove secesionističke i antidržavne politike", tvrde iz SBB-a.

SBB smatra da su ovim najavama i akcijama Milorada Dodika pređene sve crvene linije i daje punu podršku Tužilaštvu BiH i drugim državnim organima zaduženim za provođenje zakona.

Također, očekuju i hitnu reakciju međunarodne zajednice, ambasada kvinte i Ureda visokog predstavnika na zaustavljanju i sankcioniranju Milorada Dodika zbog njegovog ugrožavanja mira u BiH i otvorenog rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Posve je jasno da Dodik i oni koji ga podržavaju svoj plan podjele BiH i osamostaljenja bh. entiteta RS ne mogu provesti mirnim putem i da je njihovo djelovanje put u novi krvavi rat na tlu BiH.

Posebna su dimenzija cijelog problema šovinističke i rasističke izjave Milorada Dodika i njegovih ultradesničarskih prijatelja i pokrovitelja iz Evrope, poput mađarskog premijera Viktora Orbana, uperene protiv Bošnjaka muslimana i njihovog prava da budu dio velike porodice evropskih naroda.
SBB takvima poručuje da su Bošnjaci autohtoni Evropljani i da su svoju sudbinu i budućnost vezali za evropsko tlo i članstvo u euroatlantskim integracijama, EU i NATO, te da neće nasjedati na verbalne provokacije i politike onih koji ih ni genocidom ni masovnim ratnim zločinima nisu uspjeli uništiti i ukloniti iz njihove države Bosne i Hercegovine.

Bošnjaci i svi drugi narodi i građani BiH znat će ponuditi demokratski i institucionalni odgovor svim rušiteljima njihove zajedničke zemlje, pa i Miloradu Dodiku", navodi se u saopćenju SBB-a BiH.

Pročitajte više: Dodikove žestoke reakcije: “Ovo je pokušaj da se sahrani RS”

Pratite nas na Facebook akter.ba - "Pređene sve crvene linije, Dodikovo djelovanje put u novi krvavi rat na tlu BiH"

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)