Saudijska Arabija predlaže plan pomirenja za Jemen

© Thomson Reuters
© Thomson Reuters

Saudijska Arabija predložila je u ponedjeljak niz koraka za okončanje dugogodišnjeg rata u Jemenu, uključujući sveobuhvatni prekid vatre koji započinje nakon što inicijativu podržavaju iranski borci Huti. Činilo se da je grupa odbila plan.

Potez slijedi eskalaciju napada Huntova bespilotnim letjelicama i raketama na energetsku infrastrukturu i aerodrome najvećeg svjetskog izvoznika nafte. Ofanziva, uključujući napad na rafineriju Saudi Aramco u glavnom gradu Rijadu, izazvala je zabrinutost zbog rizika šireg požara u regiji ključnoj za sirovu proizvodnju i otpremu.

Američki predsjednik Joe Biden obećao je da će okončati sukob u Jemenu, zaustaviti prodaju uvredljivog oružja Saudijskoj Arabiji, ukloniti terorističku oznaku Hutija radi olakšavanja isporuke humanitarne pomoći i zalagati se za pregovaračko rješenje.

Uz sveobuhvatan prekid vatre pod nadzorom Ujedinjenih Nacija, saudijski plan poziva i na deponiranje poreza i carinskih prihoda s brodova koji prevoze naftu u luku Hodeidah na zajednički račun centralne banke, ograničeno ponovno otvaranje međunarodnog aerodroma u glavnom gradu Jemena Sana i početak mirovnih pregovora uz posredovanje UN-a.

"Želimo da oružje potpuno utihne - to je jedina stvar koja nam zaista može pomoći da pređemo na sljedeći korak, a to su politički proces i rezolucija koji Jemen mogu učiniti sigurnim i sigurnim", saudijski ministar vanjskih poslova princ Faisal bin Farhan rekao je u Rijadu. "Vremenski okvir sada ovisi o Hutijima."

Glasnogovornik Hutija odmah je umanjio značaj najave, nazvavši je "ničim novim". UN intenzivno forsiraju sličan plan zajedno sa SAD-om

Ponovljeni napori


Saudijska Arabija najavila je ponovljeni jednostrani - ali djelomični - prekid vatre u Jemenu otkako je 2015. započela bombašku kampanju u susjednoj zemlji, ali oni nisu potrajali. Mirovni napori uz posredovanje UN-a i drugih takođe nisu uspeli da zažive.

Ubrzo nakon saudijske najave, SAD su rekle da je državni tajnik Antony Blinken razgovarao s princom Faisalom o Jemenu. Dvojica muškaraca razgovarali su o podršci naporima UN-a i SAD-a na okončanju sukoba "počevši od potrebe da se sve strane obvežu na prekid vatre i olakšaju dostavu humanitarne pomoći", navodi State Department.

Huti, za koje stručnjaci UN-a kažu da su dobili iransku podršku, bore se protiv međunarodno priznate vlade Jemena od 2014. godine, zauzevši Sanu i dijelove zemlje. Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom intervenisala je sljedeće godine na strani vlade, započevši bombardiranje koje je doprinijelo onome što su UN nazvali najgorom svjetskom humanitarnom krizom.

Borbe su se, međutim, intenzivirale kako su diplomatski napori zamah dobili, pobunjenici koji su se zalagali za zauzimanje strateškog grada Marib, energetskog područja i vladinog uporišta.

Nedavni porast napada Hutija duboko u samoj Saudijskoj Arabiji dolazi dok se Biden sukobljava s Iranom oko načina oživljavanja sporazuma iz 2015. godine koji je osmišljen da zaustavi nuklearni program Islamske Republike. Saudijski zvaničnici tvrde da Iran koristi Hutije da vrši pritisak na SAD

"Iransko uplitanje glavni je uzrok produžene krize s Jemenom", rekao je princ Faisal, napominjući da Huti "nisu iskoristili" prethodni prekid vatre koji je predložilo kraljevstvo.

Huti su ovog mjeseca tvrdili da su izvršili tri napada na saudijske energetske instalacije, u najozbiljnijoj eskalaciji otkako je napad raketama i bespilotnim letjelicama na veliko prerađivačko postrojenje u Abqaiqu 2019. nakratko zaustavio oko polovine proizvodnje nafte u kraljevini.

Napadi na ulje


Ofanziva je potaknula Saudijsku Arabiju da zatraži dodatnu pomoć SAD-a i drugih saveznika kako bi spriječila napade gotovo svakodnevne. Kao i napad u petak na rafineriju od 120.000 barela dnevno, Huti su također zatražili udare na najveći svjetski terminal za izvoz nafte Ras Tanura i na skladište goriva u Džedi.

Američki specijalni izaslanik u Jemenu Timothy Lenderking posjetio je regiju dva puta od njegovog imenovanja od strane Bidena i rekao ovog mjeseca da je Hutijima predstavio sveobuhvatan plan za okončanje rata.

Huti kažu da neće pristati na razgovore ukoliko Saudijska Arabija prvo ne ukine zračnu i morsku blokadu i ne provede puni prekid vatre. Ponovili su te zahtjeve u ponedjeljak. Saudijski zvaničnici kažu da nema blokade.

„Bilo koji stav ili inicijativa koja ne uzima u obzir da je Jemen šest godina pod agresijom i blokadom i ne pravi razliku između humanitarnog aspekta i bilo kojeg vojnog ili političkog dogovora i ne ukida blokadu, nisu ozbiljni i sadrže ništa novo ”, rekao je glasnogovornik Hutija Mohammed Abdulsalam na Twitteru.

Kraljevstvo je izravno komuniciralo s Hutijima o prijedlogu, rekao je princ Faisal na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

"Ono što smo do sada čuli je samo sve više i više zahtjeva", rekao je

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)