Zvaničnici Kine i Rusije sastali su se u znak jedinstva protiv EU i SAD-a

© Provided by Associated Press
© Provided by Associated Press

Ministri vanjskih poslova Kine i Rusije pokazali su jedinstvo na svom sastanku u utorak usred kritika i zapadnih sankcija protiv njih zbog ljudskih prava.

Wang Yi i Sergej Lavrov odbacili su snajpersko djelovanje na svoje autoritarne političke sisteme i rekli da rade na daljnjem globalnom napretku u pitanjima od klimatskih promjena do pandemije koronavirusa.

Na svom početnom sastanku u južnokineskom gradu Nanningu u ponedjeljak, Wang i Lavrov optužili su SAD za miješanje u poslove drugih zemalja i pozvali je da se pridruže iranskom nuklearnom sporazumu, nečemu čemu je nova administracija predsjednika Joea Bidena pristupila oprezno.

Rusija i Kina održavaju bliske odnose s Teheranom.

Dvojica dužnosnika nastavila su tu retoriku na konferenciji za novinare u utorak, gdje je Wang oštro kritizirao koordinirane sankcije koje su Europska unija, Britanija, Kanada i Sjedinjene Države donijele protiv kineskih dužnosnika zbog kršenja ljudskih prava u kineskom krajnjem zapadnom regionu Xinjiang.

"Zemlje bi se trebale udružiti kako bi se suprotstavile svim oblicima jednostranih sankcija", rekao je Wang. "Međunarodne zajednice neće prihvatiti ove mjere."

Kina kaže da su pripadnici ujgurskih i drugih muslimanskih manjinskih skupina u Sinđijangu dobrovoljno sudjelovali na tečajevima za osposobljavanje za rad i deradikalizaciju, negirajući optužbe da je više od milion zatvoreno u logore za prevaspitavanje poput zatvora gdje su prisiljeni odbiti svoje zavičajne kulture i zavjetuju lojalnost vladajućoj Komunističkoj partiji i njenom vođi Xi Jinpingu.

Mediji, strane vlade i aktivističke grupe kažu da su zloupotrebe, uključujući prisilni rad i prisilnu kontrolu rađanja, u toku.

Kina je u ponedjeljak odmah reagirala na potez EU nametanjem sankcija deset europskih pojedinaca i četiri institucije za koje je rekla da su oštetile kineske interese i "zlonamjerno širile laži i dezinformacije".

Zabranjeno im je da posjećuju kontinentalnu Kinu, Hong Kong i Makao, a zabranjeno im je i financijsko poslovanje s kineskim institucijama.

Xinjiang je doživio antivladino nasilje, ali Peking tvrdi da je njegovo masovno rušenje sigurnosti donijelo mir posljednjih godina.

Kina i Rusija bile su suparnici za vođstvo komunističkog svijeta tokom hladnog rata, ali su posljednjih godina izgradile snažne odnose zasnovane na protivljenju liberalnom poretku koji predvode SAD i saradnji u vojnim poslovima, tehnologiji i trgovini prirodnim resursima.

Kineska vladajuća Komunistička partija ne dopušta nikakvu političku opoziciju i čvrsto se drži civilnog društva, dok je ruski lider Vladimir Putin uveliko napustio građane koji pozivaju na otvoreniji sistem.

Rusija je godinama bila pod zapadnim sankcijama zbog zauzimanja Krima, podrške separatistima u zapadnoj Ukrajini i napada na vladine kritičare.

Novi sistem sankcija EU nametnut Kini sličan je zakonu Magnitskog - zakonodavstvo iz Obaminog doba kojim se američka vlada ovlašćuje sankcionirati one koje smatra prekršiteljima ljudskih prava, zamrznuti njihovu imovinu i zabraniti im ulazak u Sjedinjene Države.

Kina i SAD vodile su prijevarene razgovore na Havajima prošle sedmice, dok su američko-ruski odnosi u četvrtak pogodili ozbiljan udarac nakon što je Putin uzvratio udarac na Bajdenov opis njega kao ubojice.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori