Biden razmatra plan za trošenje 3 milijarde dolara

© UPI Photo
© UPI Photo

Administracija Bajdena priprema masovni prijedlog potrošnje na infrastrukturu i druge domaće prioritete poput brige o djeci i troškove lijekova koji bi mogli riješiti probleme poput klimatskih promjena i poreza.

Izvor je potvrdio da administrativni službenici gledaju na tri milijarde dolara kao prijedlog za posao i izgradnju infrastrukture, iako su upozorili da bi se konačna cifra mogla promijeniti.

Sveobuhvatna situacija predstavljala bi ekonomsku olakšicu od 1,9 biliona dolara potpisanu zakonom ovog mjeseca.

Očekuje se da će nova pomoć biti podijeljena u dva odvojena računa.

Prva bi se fokusirala na infrastrukturu, s naglaskom na proizvodnju i mjere klimatskih promjena, širokopojasnu mrežu i 5G, te državne ceste i mostove.

Drugi dio bi uključivao sredstva za programe pre-K, besplatnu školarinu u zajednici, dječje porezne olakšice i subvencije za zdravstvenu zaštitu, prema više izvještaja.

Bijela kuća je odbila potvrditi detalje prijedloga, rekavši da ništa nije finalizirano.

"Predsjednik Biden i njegov tim razmatraju niz potencijalnih mogućnosti kako uložiti u radničke porodice i reformirati naš porezni zakon tako da nagrađuje rad, a ne bogatstvo," izjavila je u ponedjeljak izjava za medije Bijele kuće Jen Psaki.

"Ti razgovori su u toku, tako da je svako nagađanje o budućim ekonomskim prijedlozima preuranjeno i nije odraz razmišljanja Bijele kuće."

Uprava je sedmicama signalizirala da planira riješiti problem infrastrukture nakon što je račun za pomoć COVID-19 prešao planirani cilj.

To pitanje je generalno dobilo dvostranačku podršku, a predsjednik Biden već se sastao s članovima obje stranke kako bi razgovarali o potencijalnom dogovoru.

Ali između demokrata i republikanaca postoji razilaženje o tome kako bi se novac trebao iskoristiti.

Republikanci su zagovarali povećanje poreza, posebno usred pandemije.

Biden je ranije izrazio podršku povećanju stope poreza na dobit na 28 posto. Stopa je smanjena sa 35 na 21 posto prema zakonu o smanjenju poreza iz 2017. godine.

Borba koja se približavala mogla bi prisiliti Bijelu kuću i demokrate u Senatu da donesu kritične odluke o tome kako ići dalje.

Demokrate će biti prisiljene birati između pomirenja budžeta, za što je potrebna prosta većina u svakom domu, ili osiguranja najmanje 10 glasova GOP-a u Senatu 50-50.

Senator Joe Manchin (W.Va.), utjecajni umjereni demokrata, signalizirao je da bi želio proći redovno kako bi usvojio infrastrukturni paket.

Nadolazeći pregovori sve su češći pozivi demokrata da izmijene ili ukinu zakonodavnu filibusteru, koja zahtijeva 60 glasova u Senatu da napreduje sa prijedlogom zakona.

"Mislim da će pokušati redovito isprobati narudžbu i vidjet će kako izgledaju pregovori prije nego što definitivno donesu odluku o tome kako žele nastaviti na kraju", rekao je Shai Akabas, direktor ekonomske politike u Dvostranačkom političkom centru.

"Mislim da su prilično jasno dali do znanja da nisu spremni u potpunosti se riješiti filibustera, pa se čini da ako je to slučaj trebaju pronaći 10 ili više republikanaca koji su spremni pregovarati s njima ili pronaći način da … možete dobiti jednoglasnost u Demokratskom odborničkom odboru Senata i blizu jednoglasnosti u Demokratskom odborničkom klubu Doma, "dodao je.

"Obje su teške bitke, pa mislim da ne postoji lak put."

"Biden se ne smije prikloniti strahu od gubitka bipartizma - republikanci su već jasno stavili do znanja da ih ne zanima suradnja s demokratama - i moraju dostaviti infrastrukturni paket koji zadovoljava obje strane ," Ellen Sciales, glasnogovornica pokreta Sunrise , navodi se u izjavi.

"Ako se republikanci ili arhaična pravila Senata nađu na putu, demokrati moraju ukinuti filibuster i isporučiti ih za američki narod."

Psaki je u više navrata odbila da predstavi u detalje kako bi izgledao zakonodavni prijedlog "Izgradi bolje".

"Bidenova preferencija i njegov prioritet je rad s demokratama i republikancima kako bi se pronašao put prema nizu pitanja gdje je u prošlosti postojala dvostranačka podrška, bilo da se radi o infrastrukturi, imigraciji, rješavanju - čineći našu ekonomiju i naše radnike konkurentnijima protiv - protiv konkurencije s Kinom ", rekao je Psaki prošli tjedan na brifu za The Hill na pitanje o Bidenovom pogledu na filibuster.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori