U Sarajevu se od ponedjeljka otvaraju bašte kafića, kao i teretane i bazeni

Vlada Kantona Sarajevo donijela je odluku o ublažavanju lockdowna. Popuštanje restriktivnih mjera stupit će na snagu od ponedjeljka, 12. aprila.

Prema današnjoj odluci kafići i restorani će od ponedjeljka moći usluživati goste u otvorenim baštama i na terasama.

Ugostitelji će se morati pridržavati ranije propisanih mjera koje se tiču razmaka stolova, ograničenog broja gostiju (do 20 osoba), redovne dezinfekcije i nošenja maski.

Ostale restikrivne mjere koje se tiču rada ugostiteljskih objekata u unutrašnjosti objekata ostaju na snazi.

Od ponedjeljka će biti dozvoljen rad i teretanama, samo za individualne treninge, te bazenima i sportskim centrima samo za profesionalce odnosno takmičare.

"Dozvoljava se rad fitness centara i teretana isključivo za individualne treninge računajući da je za svaku osobu potrebno 7 metara kvadradnih, a ne više od 20 osoba. Dozvoljava se rad wellness i spa centara računajući da je za svaku osobu potrebno 7 metara kvadratnih, a ne više od 20 osoba", saopčeno je.

Odgojno - obrazovni proces odvijat će se prema do sada važećem modelu - online. Kladionice za sada ostaju zatvorene.

Policijski sat za sada ostaje od 21:00 do 05:00 sati, kao i ostatku Federacije BiH s obzirom da o tome odlučuje federalni nivo.

Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja. Primjenjivat će se od 12.04.2021. godine do 19.04.2021. godine do 5:00 sati ujutro.

Danas su 2.362 aktivna slučaja zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo.

Trenutno je hospitalizirano 596 osoba i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 408. U Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" 188 pacijenata.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 191. Sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika iznosi 317.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori